Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Traan voor gastvrij Zuidoost: 'Als mensen heel erg weinig hebben, kunnen we elkaar helpen'

16 augustus 2017, 20.12 uur

Normaal rapt hij onder het label Bijlmerstyle, maar nu even niet. Voor een nieuw tv-programma is rapper Gikkels, ook bekend als Gideon Everduim, aan het onderzoeken hoe gastvrij Zuidoost is. AT5 ging een dagje met hem mee.

Everduim gaat voor het programma 48 uur lang zonder geld op pad in het stadsdeel. Waar mag hij gratis plassen, eten en zelfs slapen? Met de camera uit het zicht gaan we een halfuurtje mee testen en dat levert al bijzondere ontmoetingen op. Bij de eerste zaak is er meteen een gratis bloemetje.

'Vooroordelen zijn gedateerd'
'Als je de Bijlmer kent dan weet je dat het gastvrij is', vertelt Everduim. 'Als je het niet kent, dan heb je een vooroordeel erover. Dat zijn eigenlijk verhalen die super gedateerd zijn uit de jaren tachtig en die leven nog steeds. Die ontkracht ik.'

Bij de tweede zaak krijgt hij meteen een broodje rundvlees, een broodje bakkeljauw en een gemberbier, gratis en voor niks. 'Meneer zei dat hij geen geld had', vertelt de eigenaar van de zaak. 'Het is een kleinigheidje voor ons. Mensen moet ik steunen. Als hij de volgende keer wel geld heeft, dan komt hij me gewoon terugbetalen.'

'We kunnen altijd iemand helpen'
Toch is het niet overal raak. Zo krijgt hij geen gratis saucijzenbroodje bij de bakker en is een gratis slaapplek ook moeilijk. Alhoewel, van de betreffende mevrouw krijgt hij wel weer een broodje. 'Nu heb ik zelf niet veel. Mijn vriendin heeft zelf een broodje voor me meegenomen net. Dus ik heb zelf ook niet zo veel. Maar ik kan wel een ander ook helpen.' En dat is precies wat Everduim wil laten zien: 'Als mensen heel weinig hebben...', zegt hij met tranen in zijn ogen. 'Dan kunnen we altijd iemand helpen', maakt de buurtbewoonster voor hem af.

Het programma over de gastvrijheid van de Bijlmer is vanavond te zien op NPO3.