Start van hoofdcontent

Stad

nl

AFA-demonstranten: 'Racisme hier verschilt niet met Charlottesville'

18 augustus 2017, 02.20 uur · Aangepast 18 augustus 2017, 09.20 uur

De demonstratie donderagavond in het centrum van Amsterdam is betrekkelijk rustig verlopen. De manifestatie begon op het Spui en trok vervolgens in een optocht richting het Museumplein en stopte uiteindelijk in het Vondelpark.

De demo begon met een minuut stilte voor Heather Heyer, de vrouw die in Charlottesville in Amerika omkwam toen ze aan het demonstreren was tegen protesten van rechts-extremisten en neo-nazi's. Ze werd doodgereden door een demonstrant met nazi-sympathieën. 'Het racisme dat in Nederland wordt gebruikt tegen moslims verschilt in essentie niet met wat we in Charlottesville hebben gezien', zegt een van de demonstranten.

De boodschap van de optocht was duidelijk te zien en te horen. 'Nooit meer fascisme! Nooit meer racisme! Geen xenofobie, er is alleen maar diversiteit! Iedereen is gelijk!'

Lees ook: Demo Antifa Amsterdam: 'De pijn en woede zit diep'

Niet iedereen kon de optocht door de stad waarderen. 'Was lekker thuis gebleven, dit is zonde van je eigen tijd. Er wordt toch niet naar geluisterd. Dus ik weet niet wat ze hiermee willen bereiken maar het enige wat hiermee bereikt wordt is gezeik eigenlijk.'

Volgens de organisatie zelf deden er 600 demonstranten mee aan de tocht. Ondanks dat er door burgemeester Van der Laan gewaarschuwd was om onder meer geen vuurwerk mee te nemen, werd er toch flink wat vuurwerk afgestoken. Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht.