Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

World Cinema Amsterdam in teken van Afrika: 'Je leert over de cultuur'

18 augustus 2017, 12.30 uur

Normaal gesproken zie je ze niet zo vaak in de bioscoop, maar nu tien dagen lang. Films uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Op verschillende openluchtschermen en in Rialto en de balie begint vandaag World Cinema Amsterdam en het thema dit jaar is 'Actual Africa'.

Het festival biedt een podium aan internationale films die normaal gesproken niet in de bioscoop draaien. Want in de meeste Amsterdamse bioscopen voeren Hollywood-krakers en Europese Cinema de boventoon.

Het festival opent met de film 'Felicité' van de Frans/Senegalese regisseur Alain Gomis. 'Het is het verhaal van een zangeres die in Kinshasa in Congo woont. Die zingt in de bars. Haar zoont krijgt een ongeluk en ze moet geld zien te vinden voor de operatie', vertelt Gomis.

Andere kijk op Afrikaanse landen
Volgens de directeur van World Cinema Amsterdam, Raymond Walravens, bieden films als deze een andere kijk op de samenleving in Afrikaanse landen. 'Normalitair via het journaal krijg je zulk soort ingangen niet. In die samenleving. En nu krijg je het opeens wel, gedramatiseerd want het zijn allemaal speelfilms. Maar dat neemt je wel mee in een verhaal, je leert iets over die cultuur.'

En dat geldt ook voor Felicité. 'Het is nu bijna een dictatuur, maar ik vertel het alledaags en menselijk verhaal', zegt Gomis. 'Maar ook met die moeilijkheden denk ik dat het best een modern land is. Het heeft wel gelijkenissen met onze wereld, maar dan zonder de make-up.'

Het World Cinema Festival duurt tot en met 16 augustus. 

Cinemien