Sanchez nu duurste Ajacied ooit: hij kostte 5,5 Marc Overmars-en

Met de 40 miljoen die Ajax krijgt bijgeschreven voor Davinson Sanchez is de Colombiaan in één klap de duurste Ajacied die de club ooit verkocht heeft. Dat was sinds vorige zomer Arek Milik toen hij voor 32 miljoen euro naar Napoli vertrok.

Technisch directeur Marc Overmars (zelf op plek 26, Arsenal betaalde in 1997 zo'n 7,5 miljoen euro) heeft een reputatie hoog te houden. 'Marc Netto' is een stevige onderhandelaar en pokerde de afgelopen jaren vaak hoge bedragen voor Ajax naar binnen. De eerder genoemde transfer van Milik was tot vandaag zijn hoogtepunt. Maar Overmars' voorgangers deden het ook zeker niet slecht.

Klaas-Jan Huntelaar 27 miljoen euro
In de winterstop van 2008 beloofde Klaas-Jan Huntelaar 'muchos goles' aan de fans van Real Madrid. Hij had er dan ook 105 gemaakt in 136 wedstrijden voor Ajax. Madrid betaalde 27 miljoen euro voor Huntelaar die in slechts 20 wedstrijden tot acht doelpunten kwam. 

davy klaassen

Davy Klaassen 27 miljoen euro
Het vertrek van Klaassen deze zomer kwam niet als een verrassing. De aanvoerder was al jarenlang dé aanjager op het middenveld van Ajax en was klaar voor de overstap naar Everton. En laten we wel wezen, 27 miljoen euro iemand die twee jaar onder contract staat?

Wesley Sneijder 27 miljoen euro
Niet zo heel lang voor zijn vertrek beloofde Wesley Sneijder nog dat hij tot de zomer van 2008 zou blijven bij Ajax. Drie weken later was de middenvelder alsnog vertrokken, ook voor 27 miljoen euro. Een zweem van een mogelijke terugkeer heeft altijd rond Sneijder gehangen maar hij  vertrok vorige week naar de Côte d'Azur om bij Nice te spelen.    

Luis Suarez 26,5 miljoen euro
De doelpuntenmachine uit Uruguay forceerde een vertrek bij FC Groningen om bij Ajax te komen. Hij maakte zijn faam waar en trok met 81 doelpunten in 110 wedstrijden de aandacht van topclubs in Europa. Liverpool was uiteindelijk het meest slagvaardig en betaalde in de winterstop in 2011 26,5 miljoen euro. 

Cristian Chivu 18 miljoen euro
Een transfer die wat verder weg in het geheugen ligt, is die van de Roemeen Cristian Chivu. En ook deze overgang ging niet zonder slag of stoot, AS Roma had moeite een bankgarantie te regelen. Het duurde uiteindelijk een half jaar voordat Roma het restant van een slordige 11 miljoen kon overmaken. 

De top-10 duurste uitgaande Ajax-transfers wordt gecompletteerd door Daley Blind (naar Manchester United voor 17,5 miljoen), Ryan Babel (naar Liverpool voor 17,25 miljoen) en Zlatan Ibrahimovic (naar Juventus voor 16 miljoen).