Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kerwin Duinmeijer vanavond herdacht in Vondelpark

20 augustus 2017, 14.09 uur · Aangepast 20 augustus 2017, 15.40 uur

Het is vandaag 34 jaar geleden dat de 15-jarige Kerwin Duinmeijer werd neergestoken in de Damstraat en later overleed. De stiching Vrienden van Kerwin houdt vanavond een herdenkingsmanifestatie bij het beeld Mama Baranka.

Lees ook: 30 jaar na de moord op Kerwin Duinmeijer

Kerwin kreeg op 20 augustus 1983 ruzie met een groep skinheads. De 16-jarige Nico Bodemeijer stak hem neer waarna Duinmeijer gewond naar de Dam vluchtte. 

Een taxichauffeur weigerde Kerwin mee te nemen: zijn taxi zou onder het bloed komen te zitten. Een andere taxichauffeur verleende gelukkig wel eerste hulp en regelde een ambulance. Voor Kerwin kwam de hulp te laat: hij overleed kort na aankomst in het ziekenhuis. 

Lees ook: Moordenaar Kerwin Duinmeijer overleden

Door velen wordt de dood van Duinmeijer gezien als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog, hoewel de rechter dat nooit bewezen achtte. Nico Bodemeijer kwam in 1998 vrij en pleegde zelfmoord in 2012.

Elk jaar komt de Stichting Vrienden van Kerwin bijeen bij het beeld Mama Baranka in het Vondelpark. De herdenking begint vanavond om 18.30 uur.