Start van hoofdcontent

112

nl

Felle brand legt caravan bij ADM-terrein in de as: 'Moeten er eerst doden vallen?'

21 augustus 2017, 17.34 uur

Er is niet veel meer over van een caravan die zaterdagochtend in alle vroegte afbrandde bij het ADM-terrein. De bewoners wisten op tijd te ontkomen, er vielen geen slachtoffers. Maar dat mag volgens Niels Kooijman een wonder heten.

Kooijman treedt al geruime tijd op als mediator tussen de krakers van het terrein en de familie die het ADM-terrein bezit. Volgens hem moet de gemeente iets doen aan de situatie in het gebied. 

De bewoners van het ADM-terrein zijn onder te verdelen in drie groepen. De woonbootbewoners, de (veelal) creatievelingen die binnen de poorten wonen (binnenhekkers) en de groep die buiten de poorten van het terrein woont (buitenhekkers). Die laatste groep bestaat voor een gedeelte uit drank- en drugsverslaafden.

Lees ook: 'Er komt een ADM-terrein 2.0, waar ga ik nog niet zeggen'

'Moeten er eerst doden vallen?'
De afgebrande caravan stond buiten de poorten van het ADM-terrein. In dezelfde straat, volgens Kooijman het zogenaamde 'verslaafden straatje', ging in januari ook al een caravan in vlammen op. 'Wanneer gaat de gemeente handhaven, of moeten er eerst doden vallen?', vraagt Kooijman zich af. Hij wil het liefst dat de gemeente het terrein zo snel mogelijk ontruimt. Tijdens een eerdere schouw door gemeente en brandweer zou al gebleken zijn dat er gevaar is voor de brandveiligheid op het terrein, zo zegt hij.

abc5media_image_2

De plek waar in januari een caravan in vlammen opging

De gemeente laat weten dat die schouw er inderdaad geweest is begin dit jaar. Daarbij werd geconstateerd dat de woonomstandigheden van de buitenhekkers 'niet ideaal' zijn en dat er bij sommige bouwsels inderdaad sprake was van brandgevaar. Maar dat gold zeker niet voor alle caravans en andere woonruimtes buiten de hekken van het ADM-terrein, aldus de gemeente.

Het is nog niet duidelijk hoe het vuur in de caravan ontstaan is. Maar een woordvoerder van de politie laat weten dat daar wel onderzoek naar gedaan wordt.

Lees ook: Krakers ADM-terrein moeten uiteindelijk tòch vertrekken, maar geven nog steeds niet op

Ontruiming ADM-terrein
De brand is daarmee een volgend hoofdstuk in de discussie rond de toekomst van het terrein. Een maand geleden besloot de rechter dat vordering tot ontruiming van het ADM-terrein werd toegewezen. De directeur van Chidda B.V., één van de eigenaren van het terrein, reageerde toen verheugd. Bij de huidige stand van zake moet het terrein uiterlijk begin februari van het volgend jaar ontruimd worden door de politie. De gemeente laat echter weten dat een hoger beroep mogelijk nog voor een andere uitkomst kan zorgen.