Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw meer internationale studenten in de stad: 'Het lijkt me een leuke plek'

21 augustus 2017, 20.04 uur · Aangepast 21 augustus 2017, 23.19 uur

De VU heette vandaag 1200 kersverse internationale studenten welkom. Opnieuw is het aantal buitenlandse inschrijvingen toegenomen. Op de VU zelfs met ongeveer 15 procent.

Met volgepakte koffers en misschien nog een lunchpakketje van moeders in de rugzak kwamen de nieuwkomers vanmiddag aan op de Vrije Universiteit. De universiteit helpt ze bij praktische zaken zoals hun inschrijving bij de gemeente, het vinden van een bank en natuurlijk krijgen ze een studentenpas. 

Internationale studenten kiezen steeds vaker voor Amsterdam. 'Het is een heel mondiale stad en ze hebben een goede marketingopleiding', vertelt een Oostenrijkse studente. 'Het lijkt me een leuke plek om te studeren', aldus een student uit Brazilië.

Lees ook: Aantal buitenlandse studenten blijft maar groeien en groeien

Huisvesting
Een groot aantal van hen regelt hun woning via de VU en komt dan bijvoorbeeld in de Uilenstede-flats te wonen. Maar de druk op de studentenwoningmarkt neemt toe, de Studentenunie ASVA wil daarom dat er aan een oplossing voor het tekort aan woningen.

'Ik denk dat je heel goed moet kijken waarom universiteiten zich gaan internationaliseren en of dat ook zoveel moet in de stad. Misschien dat universiteiten in andere steden kunnen aansluiten of dat er huisvesting is de randgemeenten. Ik denk dat er zat oplossingen voor zijn', zegt Henriëtte Hoogervorst van de ASVA.

Lees ook: ASVA ongerust om flinke toename vooraanmeldingen UvA: 'Het wordt chaos'