Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pretvluchten Uberchopper zorgen weer voor ergernis: 'Stad wordt één grote pretfabriek'

23 augustus 2017, 15.12 uur · Aangepast 23 augustus 2017, 18.13 uur

Uber gaat dit weekend de lucht in, voor 100 euro kun je met z'n tweeën 10 minuten boven de stad hangen. Bezoekers van Mysteryland kunnen indien gewenst per heli op het festivalterrein afgezet worden. En daar is niet iedereen over te spreken: raadslid Zeeger Ernsting vindt het maar weer een voorbeeld van 'verpretparkisering'.

De vluchten worden alleen dit weekend aangeboden. Een Uberchopper-service zoals bijvoorbeeld in Dubai beschikbaar is komt er voorlopig niet, laat een woordvoerder weten. De helikopters zullen van een heliplatform in het Westelijk Havengebied opstijgen en dan koers zetten naar Vijfhuizen. Vorig jaar werd de dienst overigens ook al aangeboden en wegens succes dit jaar herhaald.   

Lees ook: Laagvliegende helikopter zorgt voor onrust op dakterrassen in Centrum

In mei dit jaar werden er nog raadsvragen over toeristische vluchten boven de stad gesteld. Vooral PvdA-raadslid Dennis Boutkan was verbolgen toen duidelijk werd dat een helikopterbedrijf wekelijks rondvluchten aanbood.  

En ook nu is Boutkan niet te spreken over het in zijn ogen idiote aanbod: 'Geld verdienen ten koste van bewoners, vragen of het college optreedt', twittert het PvdA-raadslid. Hij krijgt bijval van Zeeger Ernsting van GroenLinks. 

abc5media_image_1

Wat te denken van de uitstoot?
Ernsting vindt dat het niet uitmaakt of de vluchten op grotere hoogten plaatsvinden of niet. 'Die dingen maken ontzettend lawaai, in Noord wonen ook mensen. En wat te denken van de uitstoot, er moeten vele kilo's staal naar boven gevlogen worden.

Lees ook: PvdA schrikt van toeristische helikoptervluchten boven de stad

'Maar het is ook weer een voorbeeld van de verpretparkisering van de stad. Het wordt zo gewoon één grote pretfabriek, belachelijk.' Ook Ernsting wil kijken of het stadsbestuur maatregelen kan nemen tegen de pretvluchten. 

Passagiers van de rondvlucht zullen de stad vanaf 400 meter hoogte op de foto kunnen zetten. 'Op deze hoogte zal er nauwelijks overlast zijn voor de Amsterdammer. Bovendien zullen we ten noorden van 't IJ blijven vliegen', zegt een woordvoerder van uitvoerder Heli2City. 'We zullen bijvoorbeeld niet laag boven de binnenstad hangen. Ik denk dat de vliegtuigen meer lawaai maken.'

Uber