Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen bij wake voor slachtoffer Charlottesville bij Amerikaans Consulaat

24 augustus 2017, 01.01 uur · Aangepast 24 augustus 2017, 01.13 uur

Zo'n tachtig belangstellenden hebben woensdagavond een wake bijgewoond voor Heather Heyer, de vrouw die vorige week omkwam bij het geweld in het Amerikaanse Charlottesville. De herdenkingsdienst werd gehouden voor de deur van het Amerikaanse Consulaat aan het Museumplein.

Tijdens de dienst werd een minuut stilte gehouden en spraken diverse sprekers over onder meer ongelijkheid en racisme. 'Het is belangrijk voor Heather's familie dat we haar steunen en dat we bewondering hebben voor haar opoffering', vertelt een van de aanwezigen.

'Alle mensen die hier nu staan, zijn allemaal erg emotioneel over wat er is gebeurd in Charlottesville. Een jonge vrouw vermoordt door een neo-nazi. Overal komt rechtspopulisme, neo-nazi's, overal komt het op', aldus Lonneke Lemaire van Comité 21 maart, een van de organisaties achter de wake.

Expats
Op de herdenkingsdienst waren ook Amerikaanse expats afgekomen. 'Ik maak mij zorgen, ik heb veel familie daar en ik maak mij voortdurend zorgen. Ze zijn niet allemaal blank, en ik ben joods, dus ik maak me vaak zorgen', vertelt een Amerikaanse. 'Ik maak me niet alleen zorgen voor hen, maar ook voor Amerika en voor de wereld. Je wil niet dat Amerika zo uit elkaar valt, dat is voor niemand goed.'