Stad

Geen Europees voetbal voor Ajax na dramatische wedstrijd tegen Rosenborg

25 augustus 2017, 00.49 uur · Aangepast 25 augustus 2017, 01.11 uur

Terwijl Ajax in mei nog kampioen van de Europa League kon worden, beleeft de ploeg nu een ongekend dramatische start van het seizoen. Voor het eerst sinds 1966 is Ajax' sportieve prestatie onvoldoende voor Europees voetbal. In het Noorse Trondheim was Rosenborg BK te sterk. Het werd 3-2 in een zenuwslopende wedstrijd.

Ajax begon sterk aan het duel en creëerde een handvol kansen in de eerste tien minuten. Vervolgens beleefden de Amsterdammers een mindere fase, die in de 25ste minuut werd afgestraft met een goal van Nicklas Bendtner.

Het is een chaos in de ploeg van coach Marcel Keizer. In aanloop naar de rust wordt de ene na de andere onnodige fout gemaakt. Maar in de tweede helft zien we Ajax opnieuw kansen afdwingen. Het bijna een wonder dat het tegendoelpunt niet valt.

Dan drukt Younes in de '60 minuut zijn stempel op de wedstrijd. Na een grote kans voor Huntelaar en Ziyech scoort hij de gelijkmaker, een minuut later geeft hij de assist aan  Lasse Schöne: 1-2.

Weer Samuel Adegbenro
Het vertrouwen in de wederopstanding is springlevend, totdat de Noren twintig minuten later met een antwoord komen. Net als vorige week scoort Samuel Adegbenro: 2-2.

Slechts twee minuten daarna had de Franse arbiter Huntelaar een penalty moeten geven, toen die werd vastgehouden in de zestien meter. En in de '89ste minuut is het drama compleet als Adegbenro nogmaals scoort.

Einde aan traditie: 51 jaar Europees voetbal
En zo wordt Ajax op 24 augustus wel heel vroeg wakker uit de Europese droom. Sinds 1966 wisten de Amsterdammers altijd de groepsfase van Europees voetbal te bereiken. Deelname werd één keer verhinderd omdat een speler een ijzeren staaf naar zich toegeworpen kreeg vanuit de tribune. Daardoor speelde Ajax in 1990-1991 ook geen Europees voetbal.