Start van hoofdcontent

112

nl

Medewerker politie aangehouden na lek aan Geenstijl

25 augustus 2017, 15.43 uur

Een medewerker van de politie-eenheid Noord-Holland is donderdag aangehouden vanwege het schenden van het ambtsgeheim. De medewerker wordt verdacht van het lekken naar Geenstijl.

Afgelopen week publiceerde website Geenstijl een artikel met daarin de persoonlijke gegevens van de man die in juni op Centraal Station een ongeluk veroorzaakte. Bij dat ongeluk raakten zeven mensen gewond toen de bestuurder met zijn auto het plein voor CS op raasde. Zijn auto kwam tegen een betonnen muurtje tot stilstand.

Lees ook: Open brief korpschef na lekken naam bestuurder ongeluk CS: 'Lek is stuitend en onacceptabel'

De gegevens stonden op een foto die Geenstijl plaatste. Na het lek werd al snel duidelijk dat het om een foto ging van het interne politiesysteem. 'Wij tillen hier zwaar aan. Het ongeval bij het CS blijft een ongeval. Als dit een daad van terreur was geweest dan hadden wij dit ook als zodanig benoemd', zei een woordvoerder toen. Sinds het ongeluk blijven er hardnekkige geruchten rondgaan dat het om een aanslag zou gaan.

Lees ook: Politie tilt zwaar aan lek: 'Aanrijding Centraal Station blijft aanrijding'

Erik Akerboom, de korpschef van de landelijke politie, haalde donderdag in een open brief hard uit naar degene die de vertrouwelijke informatie doorspeelde naar de website. 'Uitvoerig onderzoek door collega's heeft aangetoond dat het destijds ging om een tragisch ongeval. Niettemin doen sindsdien ongefundeerde, maar hardnekkige verhalen de ronde dat het een aanslag betrof die de overheid wil verdoezelen', schreef de korpschef.

Lees ook: Acht gewonden nadat auto over Stationsplein raast: 'Lijkt geen opzet'

De afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten heeft de zaak in onderzoek.