Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Rechter: schade aan Oosterpark niet aannemelijk; Terrassen Festival mag doorgaan

25 augustus 2017, 18.32 uur · Aangepast 25 augustus 2017, 18.54 uur

Het Terrassen Festival dat op 1, 2 en 3 september georganiseerd wordt in het Oosterpark mag doorgaan. De voorzieningenrechter heeft gisteren geoordeeld dat een besluit van burgemeester Van der Laan om het festival een vergunning toe te kennen, niet hoeft worden teruggedraaid.

Stichting Herstel Oosterpark spande een zaak aan en wilde dat de vergunning zou worden ingetrokken. De stichting vreest dat de grote hoeveelheid bezoekers desastreus is voor de grasmat en de bodem van het park. Om hun argument kracht bij te zetten lieten zij een bodemdeskundige onderzoek doen naar de staat van het Oosterpark.

Lees ook: Raadsvragen: toch niet weer een festival in het kwetsbare Oosterpark?

Schade voorkomen
De rechtbank vindt niet dat de overlegde bodemrapporten aannemelijk maken dat er onherstelbare schade aan het park ontstaat. Bovendien spannen de festivalorganisator 4PM Entertainment en de gemeente zich voldoende in om schade te voorkomen. Ook is er volgens de rechter geen vrees dat de openbare orde verstoord zal worden door een te hoog bezoekersaantal.

Lees ook: 'Tienduizenden euro's schade in Oosterpark na 1 meiviering'

Mochten de 12.000 mensen die via Facebook hebben aangegeven naar het festival te komen, ook daadwerkelijk verschijnen, dan hebben de organisator en de burgemeester voldoende maatregelen genomen om de bezoekersstromen te reguleren.

Blij met de goede afloop
'Fijn dat het toch door kan gaan', zegt Mitchel Bovenlander van 4PM Entertainment, de organisatie van het festival. 'Ik had er wel vertrouwen in dat het zou mogen van de rechter, maar ik ben toch blij dat ik dit nieuws hoor.'

De uitspraak verlost 4PM Entertainment van de zorgen. Als de rechter anders had besloten en de vergunning voor het festival had verscheurd, zou dat een hoop gedoe en kosten hebben veroorzaakt. 

Bovenlander benadrukt dat de organisatie zich door 'de commotie' realiseert hoe belangrijk het is dat het evenement goed verloopt. 'We waren het al van plan, maar gaan nu extra ons best doen om te voorkomen dat het park schade oploopt. We hebben goede afspraken met de gemeente, dus ik ben niet bang dat het fout gaat.'