Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Amsterdam City Swim zondag live op AT5

28 augustus 2017, 02.22 uur · Aangepast 2 september 2017, 10.17 uur

De Amsterdam City Swim staat voor de deur. Het evenement wordt dit jaar voor de zesde maal gehouden om geld in te zamelen voor de dodelijke ziekte ALS. Tijdens het startschot van de zwemwedstrijd is ook oud-voetballer Fernando Ricksen aanwezig, die zelf aan ALS lijdt. 

Twee kilometer en 17 meter zwemmen door de Amsterdamse grachten, en dat allemaal voor het goede doel. Duizenden deelnemers gaan zondag de uitdaging aan, in de hoop zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS.

Bij Fernando Ricksen werd in 2013 vastgesteld dat hij de spierziekte ALS heeft. Zijn strijd is vastgelegd in een documentaire die afgelopen voorjaar te zien was. De makers van de film volgden Ricksen 8 maanden, om te laten zien wat voor impact de ziekte op iemands leven heeft. 

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) maakt de patiënt ernstig invalide. Het zenuwstelsel gaat achteruit en de signalen van de hersenen, komen niet meer aan bij de spieren. Meestal overlijdt iemand met ALS omdat de spieren die nodig zijn om adem te halen, ook uitvallen.

Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij. Na de eerste symptomen is de gemiddelde levensverwachting 3 tot 5 jaar.

AT5 zendt De Amsterdam City Swim zondag live uit vanaf 12:40 uur. Op tv en via AT5.nl/live