Schippers GVB op cursus na aantal botsingen met nieuwe veer

Dit voorjaar waren er een aantal harde landingen met de pontjes achter Centraal Station. Dit leidde wel eens tot schade en in mei raakten er twee passagiers gewond nadat een pont hard tegen een steiger aan voer. Achteraf blijkt dat de schippers van het GVB te weinig kennis hadden van de andere besturing van het nieuwe veer.

Lees ook: Meer aanvaringen met pont door onervarenheid

Nu blijkt dat deze incidenten te maken hadden met het nieuwe model veer: de serie IJveer 60. Het schip heeft andere vaareigenschappen dan zijn voorganger, de IJveer 50. Na ingebruikname bleek dat de schippers nog te weinig ervaring hadden om de nieuwe pontjes te besturen. Dit blijkt uit de antwoorden op raadsvragen van GroenLinks.

Lees ook: Twee gewonden na botsing pont bij Centraal Station

Het GVB heeft, toen dit bekend werd, de schippers direct een extra cursus gegeven. Volgens het college behoren de incidenten sindsdien tot het verleden. Later is er nog een nieuw pontje uit de vaart genomen. De roerpropeller beschadigd was door drijvend vuil in het IJ. 

Lees ook: 'De kapitein riep "hou je vast" en klapte toen tegen de kade aan'

In mei van dit jaar raakten twee mensen gewond toen een pont hard op de kade achter CS knalde. Volgens een getuige die AT5 sprak vielen de motoren uit waarna de pont recht op de kade afdreef en hard tegen de kant klapte.