Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buitenlandse studenten komen lastig of niet aan woonruimte

1 september 2017, 00.31 uur

Dat er een tekort is aan woonruimte voor gewone studenten is bekend. Maar nu is er ook een tekort aan kamers voor buitenlandse studenten. Komende week is alweer de start van het academisch jaar, en dan wordt forenzen toch wat lastig als je net als Anna in Barcelona woont.

Ik ben nu twee maanden op zoek naar een kamer. De eerste maand was ik vrij relaxed, ik dacht ik heb de tijd wel. Maar de laatste maand ben ik gaan reizen en veel mensen gevraagd, ook al was de kamer niet zo mooi, hopend dat ze tenminste zouden antwoorden. Maar ik heb niet heel veel geluk gehad', zegt de Spaanse studente Anna Canals Viñas.

Lees ook: 'Grens aan aantal buitenlandse studenten bereikt'

12.000 studentenwoningen tekort
En ze is niet de enige. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is er op dit moment een tekort van 12.000 studentenwoningen in Amsterdam. Door het tekort stijgen de huurprijzen en is het voor veel studenten lastig een betaal bare woning te krijgen. 

Slapen in parken
'Nederlandse studenten en internationale studenten, met name internationale studenten zijn kwetsbaar. Afgelopen jaar kregen we allemaal berichten dat ze in parken hebben geslapen, of dat ze in hotels tijdelijk terecht moeten komen. Dus bij hen is het probleem het meest urgent', Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb.

Lees ook: Opnieuw meer internationale studenten in de stad: 'Het lijkt me een leuke plek'

Wethouder Ivens
Toch gaan hogescholen en universiteiten in Amsterdam door met het aantrekken van internationale studenten. Iets dat goed is voor het aanzien van de instelling, maar ook de krapte op de huizenmarkt verergerd, volgens wethouder wonen Ivens.  'We moeten zorgen dat er veel woningen bijkomen, veel betaalbare woningen. Vier jaar geleden gaven de universiteiten en studentenorganisaties aan dat er 8000 studentenkamers bij moesten. Die 8000 studentenkamers zouden we in vier jaar bij moeten bouwen en dat doen we. Aan het eind van die vier jaar horen we: het tekort is nu 12.000. Dat is gek want het tekort is dus verder opgelopen terwijl we eigenlijk gewoon netjes hebben gebouwd wat we met elkaar af hebben gesproken te bouwen.'

Lees ook: Woon-wethouder Ivens: beperk instroom buitenlandse studenten

'Goed voor de stad'
Volgens de UvA is dat een bizarre uitspraak. 'De gemeente Amsterdam vraagt de kennisinstellingen, de VU de UvA en de HvA, al jaren om meer werk te maken van internationale studenten. Goed voor de stad, belangrijk voor de arbeidsmarkt', zegt Geert ten Dam, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de UvA.

Lees ook: Buitenlandse studenten leren fietsen: 'Zin in, maar ook eng'

De verschillende hogescholen en universiteiten zijn wel met elkaar en studentenhuisvesters aan het kijken naar mogelijke oplossingen. Maar tot die tijd blijft er een groot tekort, waar studenten als Anna last van blijven hebben.