Start van hoofdcontent

Stad

nl

Al 400 deelfietsen verwijderd door gemeente

1 september 2017, 16.54 uur · Aangepast 1 september 2017, 17.47 uur

Handhavers van de gemeente hebben al ongeveer 400 deelfietsen verwijderd uit de stad. De fietsen stonden te lang of hinderlijk geparkeerd en zijn daarom weggeknipt.

Op foto's van het fiets-account van de gemeente is te zien hoe er een enorme berg aan met name oBikes uit de stad is opgehaald. Het gaat om fietsen die op plekken geparkeerd stonden waar dat niet mag. Op het Leidseplein mogen fietsen bijvoorbeeld niet buiten de speciaal ingerichte fietsvakken geplaatst worden. En op veel stations geldt een maximale parkeerduur van 14 dagen.

Lees ook: Deskundige: 'Iedereen werd overvallen door enorme groei deelfietsen'

Maatregelen tegen deelfietsen
De fietsdeelbedrijven hebben nog een week om protest aan te tekenen tegen het besluit van de gemeente, maar die laat weten dat de fietsen hoe dan ook weg moeten. Uiterlijk in oktober moeten alle fietsen weg zijn. Het is in Amsterdam niet toegestaan om de openbare ruimte als uitgifteplek te gebruiken en dat is precies wat deelfietsbedrijven wel doen.

Vanaf eind september of begin oktober worden de deelfietsen die nog in de stad staan door de gemeente zelf verwijderd. De kosten daarvoor worden doorberekend aan de bedrijven.