Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Vechtpartijen en achtervolgingen in taxidocumentaire rondom komst van Uber

3 september 2017, 22.33 uur · Aangepast 4 september 2017, 14.20 uur

De komst van taxi-app Uber in 2015 is aan bijna niemand ongemerkt voorbij gegaan. Met name in de bestaande taxibranche leidde Ubers methoden tot grimmige sferen, ook in Amsterdam. Daarover maakte documentairemaker Frans Bromet de film 'Taxibotsing', die 11 september uitgezonden wordt door de NPO.

Frans Bromet heeft de situatie in 2015 op de voet gevolgd. Hij heeft gesproken met zowel TTO-chauffeurs, als met chauffeurs die voor UberPop reden. 

Automobilisten zonder kwalificatie konden met Uberpop geld verdienen als taxichauffeur. Met de dienst probeerde het Amerikaanse bedrijf de taximarkt open te breken. Veel reguliere taxirijders pikten dat niet, met vechtpartijen en achtervolgingen tot gevolg.

Lees ook: TCA past prijzen voor Schiphol-ritten drastisch naar beneden aan

'Het heeft me verbaasd dat het de taxichauffeurs zo aangrijpt', zegt Bromet. 'Ze haten echt Uber, tot in het diepst van hun hart. Daar heb ik eigenlijk ook wel begrip voor'. 

Opvallend is dat hij de voormalige baas van Uber, de in ongenade gevallen Travis Kalanick, hem niet te woord stond. Kalanick staat tot ver buiten Silicon Valley bekend als enfant terrible, die een uiterst agressieve bedrijfscultuur voorstond. 

Lees ook: Pretvluchten Uberchopper zorgen weer voor ergernis

Bromet heeft wel met de Nederlandse directeur van Uber, Niek van Leeuwen, gepraat 'op het uiterst luxueuze Uber-kantoor in de Vijzelstraat. Maar dan moest ik van te voren een papiertje tekenen dat ik geen woord van het besprokene naar buiten mocht brengen', aldus Bromet. 'Dat is natuurlijk absurd.'

Inmiddels is de taxidienst UberPop helemaal verboden door de rechter. Met deze documentaire hoopt Bromet ook de duistere kant van de digitalisering te laten zien. 

'Kijk, heel veel mensen hebben de digitalisering heilig verklaard. Maar niet alles is een verbetering. Ik hoop dat dat besef via de film een beetje doordringt, voor zover dat nog niet is gebeurd', zegt Bromet. 

De documentaire is maandag 11 september te zien op NPO 2.