Start van hoofdcontent

Stad

nl

Club ABE sleept gemeente voor rechter om gedwongen sluiting

5 september 2017, 18.29 uur · Aangepast 5 september 2017, 19.31 uur · Foto: Inter Visual Studio/Lorenzo Derksen

Nadat er een handgranaat voor de deur werd gevonden, moest nachtclub ABE op last van de burgemeester de deuren sluiten. Daar zijn de eigenaren het niet mee eens. Vrijdag vechten ze het besluit aan bij de rechter.

Via de bestuursrechter hoopt mede-eigenaar Allon Kijl de sluiting voor onbepaalde tijd terug te draaien. De gemeente liet de club in de Amstelstraat dichttimmeren omdat er vorige maand een handgranaat voor de deur achterlaten werd. Vorig jaar moest ABE ook al de deuren sluiten van de burgemeester, want toen werd er gericht geschoten op de tent.

Lees ook: Hostess gesloten club ABE schrijft emotionele brief: 'Wij staan voor een liefdevol Amsterdam'

Kijl denkt dat als de handgranaat voor zijn club bedoeld was, het te danken is aan de 'verhuftering van de samenleving'. Hij denkt dat een boze klant juist mogelijk als doel had om met deze actie de club tot sluiting te dwingen. 'Het eerste signaal dat de burgemeester geeft is niet "we gaan de daders opsporen". In plaats daarvan zegt hij het zal wel aan jezelf liggen en ik sluit je tent. Dat gaat er bij mij niet in', aldus Kijl eerder tegen AT5.

Lees ook: Burgemeester sluit Club ABE voor onbepaalde tijd na vondst handgranaat

Ook in de politiek zijn er kritische geluiden over het gemak waarmee de burgemeester besluit een horecagelegenheid te sluiten. GroenLinks vreest hetzelfde soort misbruik dat Kijl beschrijft.