Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aangeslagen wethouder over Bijlmerramp: 'Je zag die rampplek en je weet niet wat je ziet'

7 september 2017, 20.09 uur · Aangepast 27 september 2017, 15.09 uur

Over vier weken is het 25 jaar geleden dat een El Al vrachtvliegtuig neerstortte op twee flats in Zuidoost: De Bijlmerramp. 43 mensen verloren het leven en de vliegramp liet een ravage achter. Wethouder Eric van der Burg was toen net stadsdeelbestuurder in Zuidoost. Met hem bezoeken we de expositie: 'Herdenken op gevoel' die vanavond wordt geopend. En dat brengt heftige herinneringen naar boven.

Een zichtbaar geëmotioneerde Van der Burg loopt even weg van de tentoonstelling als de herinneringen weer boven komen. 'Man, man, man, de rillingen lopen over m'n rug', zegt de wethouder.

Lees ook: Bijlmerramp vandaag 24 jaar geleden: 'Voor sommige zal die ramp altijd een ramp blijven'

'Zat voetbal te kijken'
'Alles komt terug van die avond. Het was zó heftig, die avond en de weken ook erna. Je besefte me het niet. Ik zat voetbal te kijken en mijn moeder belde me op en die zei: "opa heeft zojuist een vliegtuig zien neerstorten". Dan zie je die rampplek en dan weet je niet wat je ziet', herinnert Van der Burg zich.

Lees ook: Dret en Krulle waren ooggetuige van Bijlmerramp

Tweede week als stadsbestuurder
In de tentoonstelling zijn vooral eigen herinneringen en collecties te zien van bewoners uit Zuidoost. Zoals dagboeken, tekeningen en bezittingen die mensen nog net mee konden nemen na de ramp. Eric van der Burg was op dat moment pas twee weken stadsdeelbestuurder. En een plattegrond van de flats komt dan ook erg bij hem binnen.

Lees ook: Air Crash Investigation neemt Bijlmerramp onder de loep

'Mensen belden op'
'Dit was verschrikkelijk. Want die eerste avond zaten we op het stadsdeelkantoor en dan gingen mensen bellen met: "mijn familielid woont daar en daar." En wij hadden de plattegrond heel groot aan de muur hangen. En in sommige gevallen zeiden we: "we weten het niet". Maar mensen noemden ook adressen en die waren echt in het hart van dat gat.

Lees ook: Emotionele vertoning film Bijlmerramp

Pa Sem
In de tentoonstelling is ook plek ingeruimd voor de inmiddels overleden Pa Sem. Hij redde een tienjarig jongetje uit een brandende flat en liep daarbij zelf ernstige brandwonden op. 'Hij deed het omgekeerde van wat mensen doen: mensen hollen weg en hij holde de vlammen in. Ook dat is de Bijlmerramp, heldenmoed.'

De tentoonstelling over de ramp is vanaf vanavond te zien in het gebouw van de Openbare Bibliotheek en Imagine IC aan het Bijlmerplein