Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bovag: 'Auto is niet hoofdoorzaak van luchtvervuiling in de stad'

11 september 2017, 20.23 uur · Aangepast 11 september 2017, 20.42 uur

Autobranchevereniging Bovag maakt zich zorgen dat de automobilist het slachtoffer wordt in de plannen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Vorige week oordeelde de rechter dat de overheid binnen twee weken moet beginnen met het maken van plannen, zodat overal wordt voldaan aan de Europese normen voor schone lucht.

Driekwart van de fijnstof in de stad komt van buiten de stadsgrenzen en moet dus door de overheid worden verminderd. GroenLinks denkt dat ook de gemeente haar steentje bij kan dragen door het aantal auto's in de stad verder te verminderen.

'Minder auto's'
'Mensen hebben gewoon recht op een schone lucht en recht op een gezonde leefomgeving. Ik denk dat je als gemeente heel veel kan doen en dat betekent dat je ook minder auto's in de stad moet hebben en dat je echt werk moet maken van een autoluw Amsterdam', aldus GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting.

Lees ook: 'Luchtkwaliteit Stadhouderskade slechtste van de stad'

Vervuilde straten
Op diverse plekken in grote steden als Amsterdam, wordt al jaren niet aan die norm voldaan. De Wibautstraat, de Stadhouderskade en de Overtoom zijn allemaal straten waarin de luchtkwaliteit slecht is. Toch vindt autobranchevereniging Bovag dat er niet meteen naar de automobilist moet worden gekeken.

'Marginaal probleem'
'We zien heel makkelijk dat de zwarte piet naar de auto's wordt toegeschoven. Natuurlijk draagt het autoverkeer ook bij aan het probleem, maar dat is tegenwoordig maar marginaal door alle maatregelen die al genomen worden', aldus Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. 'Er moet gekeken worden naar een totaalpakket. Alle bronnen van luchtvervuiling moet je in kaart gaan brengen en daar moet je beleid op maken.'

Lees ook: App brengt luchtkwaliteit in de stad in kaart

Gemeente volop bezig
De gemeente laat weten al volop bezig te zijn met het uitvoeren van besluiten tegen de hoeveelheid fijnstof. Het demissionair kabinet liet afgelopen week al weten dat het de plannen voor de verbetering van de luchtkwaliteit gaat versnellen.