Vijf gemeenteambtenaren geëerd met Yad Vashem-onderscheiding

Naar schatting hebben ze minstens honderden Joden gered van de Holocaust, maar ze moesten het met de dood bekopen. Nu worden vijf ambtenaren van het Bevolkingsregister postuum geëerd met de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding.

Nabestaanden van de omgekomen ambtenaren kregen de onderscheiding gisteravond uit handen van de Israëlische ambassadeur. Via deze ere-titel worden niet-Joden geëerd die hun leven hebben gewaagd om Joden te beschermen tijdens de Holocaust.

Valse papieren
De ambtenaren redden honderden joden door identiteitsbewijzen te vervalsen. Op die valse papieren lieten ze de J van Jood weg, waardoor ze aan de Holocaust konden ontkomen.

'Medemensen helpen'
'Hij wilde zijn medemensen helpen. Ik heb het als jongetje in de oorlog ook gezien, hoe joodse mensen in een vrachtwagen geslagen werden. Dat was onrecht. Hij kon niet tegen onrecht', vertelt Freek Ottenhof, de neef van ambtenaar André de Kok.

'Respect en dankbaarheid'
'We eren deze mensen omdat het niet vanzelfsprekend is dat ze zoiets zouden doen. Dit is een manier voor ons, het joodse volk en de staat Israël, om respect en dankbaarheid te tonen', aldus de Israëlische ambassadeur Z.E. Aviv Shir-on.

Gefusilleerd
Op 17 juli 1944 viel de Duitse Sicherheitsdienst het kantoor binnen. De mannen werden opgepakt en naar kamp Vught gebracht. In augustus 1944 worden ze daar gefusilleerd. De vijf omgekomen ambtenaren zullen worden toegevoegd op de Yad Vashem namenwand in Jeruzalem.