Bijlmerbajes maakt plaats voor woonwijk: 'Ik vind het persoonlijk heel erg jammer'

Vijf van de zes torens van de Bijlmer Bajes gaan verdwijnen. Ze maken plaats voor het Bajes Kwartier, een autoluwe stadswijk met 1350 woningen.

De resterende toren wordt getransformeerd tot 'groene toren'. 'Het wordt een verticaal park, dus hij wordt publiek toegankelijk', vertelt ontwikkelingsmanager Eva Hekkenberg. Op het dak van de groene toren komt een terras. 

Lees ook: Vijf torens van de Bijlmerbajes worden gesloopt voor de nieuwe stadswijk Bajes Kwartier

Volgens Hekkenberg worden de vijf torens gesloopt omdat ze niet geschikt zijn om in te wonen. Maar niet iedereen is blij met de sloop: 'Ik vind het persoonlijk heel erg jammer. De Bijlmerbajes bestaat vijftig jaar en het is een icoon van de stad.'

Bestaande materialen
Aan de nostalgische zielen is ook gedacht: 98 procent van het materiaal uit de gevangenis wordt namelijk opnieuw gebruikt. Oude celdeuren worden een brug en tralies worden balkonhekjes. Hekkenberg: 'Er is straks genoeg van de Bijlmerbajes te herkennen in ons nieuwe plan.'

Voor wie dat niet genoeg is, kan je voorlopig nog genieten van de Bijlmerbajes in zijn huidige vorm. Dit weekend zijn er op het terrein diverse workshops, video's en een kunstroute in het kader van Vrijplaatsfestival. 

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie