Ontslagen radicaliseringsambtenaar Saadia A.T. op cover jaarverslag

De voorpagina van het Sociaal Jaarverslag van de gemeente Amsterdam heeft flink wat stof doen opwaaien. Deze week kregen de volksvertegenwoordigers de editie van 2016 in hun postvakje met op de cover de van fraude verdachte radicaliseringsambtenaar Saadia A.T, overigens zonder balkje voor haar ogen.

Burgemeester Eberhard van der Laan trok gisteravond persoonlijk nog het boetekleed aan wat betreft de recente gebeurtenissen in zijn anti-radicaliseringsteam. 'Onprofessioneel' noemt hij de bedrijfsvoering. Extra pijnlijk dat Saadia in het jaarverslag als modelambtenaar in de etalage wordt gezet.

Lees ook: 'Geschorste topambtenaar sloeg niet aan op signalen ronselpraktijken'

In het verslag vertelt ze met haar collega's in een interview nog eens hoe goed ze bezig zijn. 'Onze aanpak berust op drie pijlers: beschermen, verbinden en inzet op risico's. De eerste omvat het beschermen van Amsterdammers tegen een aanslag, bescherming van moslims die in eigen kring geïntimideerd worden vanwege het geven van een tegengeluid en van groepen die het risico lopen te radicaliseren.'

Lees ook: Geschorste topambtenaar Saadia A.T. ontslagen

'Ongelukkig toeval'
Een gemeentewoordvoerder noemt de cover in De Volkskrant 'een ongelukkig toeval'. Het jaarverslag stond al in mei online en het zou geschiedvervalsing zijn om dat achteraf recht te poetsen. Het is volgens de gemeente gebruikelijk dat de gedrukte versie alsnog deze week werd verstuurd, omdat het binnenkort officieel in de raad wordt behandeld.