Triathlonvereniging Nieuw-West met 23 leden naar WK

Met maar liefst 23 atleten heeft de Amsterdamse triathlonvereniging De Dolfijn de grootste afvaardiging op het WK triathlon, dat dit weekend plaatsvindt in Rotterdam. Deze week rondden de sporters hun laatste voorbereidingen af. 

Triatleten van over de hele wereld komen van vrijdag tot en met zondag in het centrum van de havenstad uit op verschillende disciplines. Zo is het evenement de afsluitende wedstrijd in de World Triathlon Series (WTS), waarin de pro’s strijden om het wereldkampioenschap op de korte afstand. Behalve de finale van de WTS, zal er ook gestreden worden om de wereldtitel voor paratriatleten, junioren en in de leeftijdscategorie onder de 23 jaar. 

23 leden
Zondag is het vervolgens de beurt aan de agegroupers, de amateurs die elk in hun eigen leeftijdscategorie kans maken op het hoogste podium. Onder de deelnemers zijn 23 leden van De Dolfijn, de triathlonvereniging uit Nieuw-West. De club heeft daarmee de grootste afvaardiging atleten op het WK. Voor Marijke Zeekant is het de zestiende keer dat ze een WK triathlon start. Ze wordt gezien als een van de kanshebbers in de categorie 60 tot 64 jaar oud. 

'Heel bijzonder'
'Het is heel bijzonder om in eigen land een WK te mogen starten. Alle toppers in mijn leeftijdscategorie zijn aanwezig, dus makkelijk wordt het niet, maar op het technische fietsparcours zie ik zeker kansen', aldus Zeekant. Voor atleet Bart Verbrugge is het zijn eerste WK. 'Vijf jaar geleden finishte ik mijn eerste halve triathlon. Ik had toen niet kunnen bedenken dat ik ooit een wereldkampioenschap zou mogen starten', zegt hij erover. 

De Amsterdammers komen uit op de olympische triathlon (1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen) of op de sprint (750 meter zwemmen, 20 fietsen, 5 lopen). Het afgelopen jaar hebben ze zich tijdens diverse wedstrijden door het hele land gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap.