Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Debat misstanden bij aanpak van geradicaliseerde moslims

14 september 2017, 14.48 uur · Aangepast 14 september 2017, 20.28 uur

De gemeenteraad debatteert vanmiddag over de terrorisme-aanpak van Amsterdam en de van vriendjespolitiek verdachte radicaliseringsambtenaar Saadia A. T..Er zal waarschijnlijk ook aandacht zijn voor ex-jongerenwerker Bilal L. Hij mocht na zijn veroordeling voor bedreigingen en ronselen voor de jihad aan de slag bij Streetcornerwork.

Gisteren trok burgemeester Van der Laan al het boetekleed aan. Hij gaf toe in een brief aan de gemeenteraad dat het deradicaliseringsteam van de gemeente 'onvoldoende professioneel' werkte en dat de aanpak van terrorisme en radicalisering kwetsbaar is geworden voor belangenverstrengeling en vriendjespolitiek.

Lees ook: Van der Laan oordeelt hard over 'onprofessioneel en gesloten' anti-radicaliseringsteam

Maar daar voegde hij ook aan toe dat de veiligheid van Amsterdammers daardoor niet onnodig in gevaar is geweest en er geen signalen zijn dat meldingen van radicalisering zijn genegeerd of onvoldoende opgepakt.

Vriendjespolitiek en fraude
De gemeente onderzoekt op dit moment de mogelijke belangenverstrengeling, vriendjespolitiek en fraude van voormalig topambtenaar Saadia A. T.. Daarnaast is een fraudeofficier van het Openbaar Ministerie bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar haar. Ondertussen moet de antiterrorisme-afdeling hervormen om herhaling te voorkomen.  

Volgens De Telegraaf heeft Saadia A.-T. meermaals niet goed ingegrepen bij ernstige signalen over het ronselen van Amsterdamse moslimjongeren voor het kalifaat.

Lees ook: Nog altijd veel vragen na brief over 'onprofessioneel' anti-radicaliseringsteam

Ex-extremist als jongerenwerker
Ondanks de antwoorden van de burgemeester zal de gemeenteraad nog genoeg voer voor discussie hebben vanmiddag. Bijvoorbeeld over de rol van Bilal L.. 

Hij is een van de mensen die door de de gemeente is ingehuurd, hoewel ze in aanraking waren geweest met justitie, bijvoorbeeld voor het ronselen van Syriëgangers. 'Ervaringsdeskundigen', noemt de burgemeester ze in de beantwoording van de raadsvragen. 'Die vanuit hun eigen ervaring en beleving hun verhaal delen.' 

Bilal L. werd in 2006 veroordeeld tot drie jaar cel voor ronselen voor de jihad. Eerder was hij veroordeeld voor het bedreigen van politicus Geert Wilders. Na zijn vrijlating zou hij zijn gederadicaliseerd. In 2013 ging hij werken als jongerenwerker voor Streetcornerwork. Bronnen binnen het jongerenwerk in Amsterdam zeggen tegen de Volkskrant dat sommige collega's twijfelden of hij wel echt was gederadicaliseerd. Hij zou radicaal zijn gebleven.

Eind 2014 schreef Het Parool over zijn verleden. Begin 2015 nam Bilal ontslag en verdween hij. Hij zou naar Syrië zijn gegaan. Maar volgens het college is Bilal helemaal niet verdwenen, maar woont en werkt hij nu in Nederland.

'Dit gebeurt al niet meer'
Het inhuren van 'evraringsdeskundigen' als Bilal gebeurt al even niet meer, schrijft de burgemeester als antwoord op raadsvragen. Er is besloten geen personen meer in te zetten die een 'radicaliseringsproces hebben doorgemaakt'. 

Lees ook: Ontslagen radicaliseringsambtenaar Saadia A.T. op cover jaarverslag

AT5-verslaggever Ronald Olsthoorn is bij het debat aanwezig. Volg zijn tweets hieronder.