Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam krijgt toch geen supersnelle treinverbinding

15 september 2017, 18.02 uur · Aangepast 18 september 2017, 18.12 uur · Foto: Hyperloop One

De supersnelle treinverbinding hyperloop komt voorlopig toch niet naar Amsterdam. De Nederlandse inzending heeft het niet gehaald, Hyperloop One richt zich eerst op andere landen.

De route, bedacht door middelbare scholieren uit Alphen aan den Rijn, zou Amsterdam met Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad verbinden. De trein zou de volledige route in iets meer dan 40 minuten afleggen.

Lees ook: Plannen voor een supersnelle treinverbinding in Amsterdam

Het voorstel van de leerlingen werd uit 2600 inzendingen gekozen en redde het tot een selectie van 35 kanshebbers. Die is nu teruggebracht tot tien mogelijke routes, waarvan twee in Groot-Brittannië. De andere acht zijn in de Verenigde Staten, Mexico, Canada en India.

Dat Hyperloop One niet verder aan de slag gaat met plannen voor de hyperloop in Nederland, betekent niet dat er helemaal geen supersnelle treinverbinding naar Amsterdam komt. Ook de Nederlandse startup Hardt Global Mobility heeft ambitieuze plannen.

Snel naar Parijs
Het bedrijf, dat gesteund wordt door de TU Delft, NS en BAM, wil binnen vier jaar de techniek gereed hebben voor de bouw van het eerste traject tussen twee steden. Wanneer alle technieken bewezen zijn kan de bouw van een traject tussen twee steden starten om mensen en goederen te vervoeren. Maar welke steden dat zullen zijn, is nog nader te bepalen.