Start van hoofdcontent

Stad

nl

Andere Tijden over ontgroening ASC in 1962: 'Nu gaan we Dachautje spelen'

17 september 2017, 00.41 uur · Aangepast 17 september 2017, 00.58 uur · Foto: Fotograaf onbekend

Hoewel studentenontgroeningen nu al niet een te beste reputatie hebben, laat Andere Tijden zaterdagavond zien dat het altijd erger kan. Veel erger.

Dat blijkt als in 1962 de nieuwe lichting van het Amsterdams Studenten Corps wordt ontgroend. Terwijl zij zich verkleumen op een grote zolder op de Sarphatistraat, wordt door een ouderejaars 'nu gaan we Dachautje spelen' geroepen. 

Toen een joodse student in protest kwam, riep een ander bestuurslid 'hou je mond, vuile rotjood'. De jongen had beide ouders in Dachau verloren. Van vier andere aanstaande studenten waren ook familieleden in het concentratiekamp gestorven.

Biggetje met laxeermiddel
De 150 tot 200 aspirant-leden van 1962 werden verplicht kaalgeschoren. Ook kregen ze te maken met een biggetje dat volgestopt was met laxeermiddelen. Op de zolder van de studentenwoning op de Sarphatistraat ontstond consternatie, waardoor de feuten 'binnen de kortste keren daar met ontbloot bovenlijf zaten', aldus een getuige. 

Er was sprake van zuurstoftekort, waardoor meerdere 'feuten' zijn flauwgevallen. 'Alle joden naar voren, alle kleurlingen naar voren', werd er geroepen. 

In het televisieprogramma van de NTR komen zowel de feuten als oudejaars aan het woord over dit dieptepunt in de Amsterdamse studentencultuur. 

Lees meer: Nog een aangifte van mishandeling tegen Amsterdams studentencorps

Achteraf vinden alle betrokkenen het 'onbegrijpelijk' dat het incident ooit heeft kunnen plaatsvinden. 

De zaak kwam aan het licht nadat een zekere drs. A.J. Noordhoek te Den Haag in het NRC een opiniestuk plaatste. De auteur was de vader van de enige student geweest die na de ontgroening besloot om geen lid van ASC te worden.

Kijk hier de aflevering van Andere Tijden terug.