Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zo kan het ook: studentenhuis SSRA hanteert 'strak regime' tegen geluidsoverlast

19 september 2017, 18.56 uur · Aangepast 19 september 2017, 22.01 uur

Studentenhuizen in het centrum liggen de laatste tijd vaak onder vuur wegens geluidsoverlast. Ook vereniging SSRA had niet zo'n goede relatie met de buurt, maar dit is verbeterd na het invoeren van een 'strak regime'.

Al vijftig jaar houdt studentenvereniging SSRA flinke feestjes in hun pand op de hoek van de Leidsegracht en Raamdwarsstraat. Per week gaat er daar soms wel zo'n drieduizend liter bier doorheen. Maar doordat buurbewoners klaagden over geluidsoverlast, verloren de studenten bijna hun horeca- en drankvergunning.

'Toen hebben we eigenlijk in één keer een heel strak regime erin geknald', aldus Robert Omtzigt, lid van SSRA. Zo heeft het studentenhuis een 'buitenbeleid' ingevoerd. Dat betekent onder meer dat studenten in de zone om het pand niet mogen staan, lawaai maken of roken. Als ze dat wel doen, zijn ze een hele tijd niet welkom bij de vereniging. 

Meer overlast van toeristen
Volgens de buren helpt dat: 'Ik hoor ze niet zoveel. Er is hier eigenlijk meer overlast van toeristen en mensen die van het Leidseplein komen', aldus Julia. 

Ook de leden van SSRA zijn tevreden over de gang van zaken. Omtzigt heeft zelfs nog een tip voor andere studentenhuizen in de omgang met hun buren: 'Ga even langs op de koffie en vraag: "Zijn er nog dingen waarmee we elkaar kunnen helpen?" Dat houdt de verhoudingen goed.'

Screenshot