Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vernieuwde Leidseplein op 6 november klaar

20 september 2017, 19.15 uur · Aangepast 20 september 2017, 20.20 uur · Foto: Gemeente Amsterdam / Richard Mouw

Het werk aan het vernieuwde Leidseplein wordt op 6 november afgerond. Op die dag verhuizen de taxi's naar de nieuwe taxistandplaats bij de Stadhouderskade. De werkzaamheden zijn daarmee driekwart jaar eerder afgerond dan gepland.

'Dan hebben we een autovrij plein, met meer ruimte voor de voetganger en fietser, een tapijt van natuursteen en goede doorstroming van het tramverkeer. Een plein met allure', aldus wethouder Pieter Litjens (Verkeer).

Lees ook: Verbouwing Leidseplein veel eerder klaar dan gedacht

Op de schop
Het Leidseplein is het afgelopen jaar flink op de schop gegaan. Het iconische plein veranderde afgelopen najaar in een grote bouwput. Tijdens de werkzaamheden zijn de tramrails rond de Marnixstraat vervangen en is de Leidsebrug gerenoveerd. De taxistandplaats wordt verplaatst naar de Stadhouderskade en is vanaf 2018 alleen toegankelijk voor schone taxi's.

Fietsvlonder
Vanaf 2018 wordt er gewerkt aan de herinrichting van het Kleine-Gartmanplantsoen. Op het water van de Lijnbaansgracht bij de Melkweg komt een vlonder waar ruim vijfhonderd fietsen kunnen parkeren. Die 'fietsvlonder' is naar verwachting in 2020 klaar.

Op vrijdagmiddag 3 en zaterdagmiddag 4 november houdt de gemeente op en rond het plein een feestje om de afronding te vieren.