Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Uiterlijk november 2018 nieuw rondvaartbotenbeleid: 'Proces vraagt veel zorgvuldigheid'

21 september 2017, 10.05 uur · Aangepast 21 september 2017, 20.02 uur

Het stadsbestuur verwacht pas uiterlijk november 2018 een nieuw beleid te hebben voor de rondvaartbootbranche.

Dat staat in een brief aan de gemeenteraad. 'De urgentie van een beleidsaanpassing is hoog. Het college is zich hier terdege van bewust en acht het daarom van groot belang om snel een oplossing te vinden. Tegelijkertijd vraagt dit proces ook om veel zorgvuldigheid', schrijft verantwoordelijk wethouder Udo Kock. 

Lees ook: Rondvaartfiasco compleet voor gemeente: Waternet van dossier gehaald

De Raad van State heeft in juni het plan van Kock om een groot aantal vergunningen voor rondvaartboten in te stellen naar de prullenbak verwezen. Daarmee blijven de eerder verleende vergunningen, die voor onbepaalde tijd zijn verstrekt, voorlopig gelden. Ook worden er geen nieuwe vergunningen verstrekt.

Gedoogverklaringen
Wel kregen sommige reders 'gedoogverklaringen', zo schrijft Kock. Zij moesten onder andere voor 13 juni een aanvraag hebben ingediend, een boot hebben die binnen zes weken kon varen en 'onomkeerbare grote financiële investeringen' hebben gedaan. Er werden aanvragen gedaan voor in totaal 189 boten.

94 boten hebben uiteindelijk zo'n gedoogverklaring gehad. 'Alle aanvragen zijn ruimhartig en met een brede blik beoordeeld. Door tempo te maken hebben we de reders snel duidelijkheid kunnen bieden', stelt Kock.

Lees ook: Woeste rederijen overwegen forse schadeclaims na vergunningfiasco

Tijdelijke oplossing
Toch zijn de gedoogverklaringen volgens hem een 'tijdelijke oplossing'. 'Daarom moeten we samen snel en zorgvuldig toewerken naar gezamenlijk gedragen beleid.' Tijdens het ontwikkelen van dat beleid spreekt hij onder meer met reders, nieuwe toetreders en de toeristische sector.

In februari laat Kock de gemeenteraad weten hoe die gesprekken verlopen zijn. Ongeveer een halfjaar later moet het nieuwe beleid dus af zijn.