Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente trekt extra geld uit voor anti-terreurmaatregelen en lerarentekort

21 september 2017, 11.13 uur · Aangepast 21 september 2017, 20.05 uur

Amsterdam trekt volgend jaar extra geld uit voor veiligheidsmaatregelen om aanslagen te beperken, de werkbrigade, de aanpak van het lerarentekort en kunst in de openbare ruimte. In totaal investeert de gemeente 425 miljoen euro in de stad.

Dat blijkt uit de Begroting 2018, die wethouder Udo Kock (Financiën) vanochtend presenteerde. Er wordt 30 miljoen euro uitgetrokken om de drukte in goede banen te leiden. Ook gaan voor het vierde jaar op rij de lasten van voor Amsterdammers omlaag, de rioolheffing daalt met 2 procent en het drinkwatertarief met 6 procent.

De gemeente trekt 1 miljoen euro uit om de kans op een aanslag op drukke plekken of de impact daarvan te beperken. Daarnaast wordt er extra geïnvesteerd in de werkbrigade - gesubsidieerd werk om mensen uit de bijstand te halen (1,8 miljoen), de aanpak van het lerarentekort (1,5 miljoen) en kunst in de openbare ruimte (1,8 miljoen).

Omdat de schoonmakers van de gemeentelijke panden en het stadhuis weer in dienst zijn genomen, is daar 1,2 miljoen euro voor uitgetrokken.

'Amsterdam heeft een solide begroting voor 2018. De stad staat er goed voor. We investeren 425 miljoen in de stad, de lasten voor Amsterdammers gaan weer omlaag en we brengen de stadsfinanciën verder op orde. Dat is een mooi resultaat', aldus Kock.