Start van hoofdcontent

Stad

nl

Saldohongerige poortjes Centraal Station opnieuw geactiveerd

21 september 2017, 17.48 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

De nieuwe poortjes bij de metro-ingang op Centraal Station worden opnieuw geactiveerd. Afgelopen april werden de poortjes na twee dagen direct op non-actief gezet, nadat bij diverse reizigers grote bedragen van hun OV-chipkaart werden afgeschreven.

Volgens het GVB gebeurde dit bij één op de duizend tot één op de vijfduizend reizigers. In sommige gevallen konden de gedupeerden niet verder reizen, omdat er niet genoeg saldo meer op hun kaart stond.

Lees ook: Nieuwe poortjes Centraal Station werken toch niet

Grote zoektocht
Omdat het probleem zich maar sporadisch voordeed, bleek het voor producent Thales een grote zoektocht naar de oorzaak van het probleem. Het bleek uiteindelijk te gaan om een technisch probleem, 'in het hart van de software van de OV-chipkaartlezer.

Gefaseerde openstelling
Om er zeker van te zijn dat de software echt goed werkt, worden de poortjes eerst alleen komend weekend geactiveerd. De poortjes zijn tevens beter afgesteld, zodat deze sneller reageren. Als alles goed werkt, worden de poortjes op 1 oktober opnieuw getest. Als alles dan werkt, worden de oude poortjes verwijderd.

Detectiesysteem
De nieuwe poortjes zijn dezelfde als die bij de Noord/Zuidlijn komen te staan. De poortjes op CS geven toegang tot de Oostlijn. Boven de poortjes hangt een detectiesysteem die kan meten hoelang een passagier nodig heeft om door een poortje te komen, bijvoorbeeld met een kinderwagen. Door het systeem blijven de poortjes precies lang genoeg open.