Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente steunt Sint-Maarten met 850.000 euro

21 september 2017, 19.09 uur · Foto: AT5

Amsterdam trekt een flink bedrag uit voor de wederopbouw van Sint-Maarten. De gemeente geeft 850.000 euro, dat bedrag is gebaseerd op het aantal inwoners van de stad. 'We geven ongeveer één euro per inwoner', aldus een woordvoerster.

Amsterdam is de eerste stad die zo'n groot bedrag schenkt aan het eiland dat begin september werd verwoest door orkaan Irma. 'Amsterdam heeft al meerdere jaren een samenwerkingsverband met Sint Maarten. Daarom wil Amsterdam bijdragen aan de wederopbouw', aldus de gemeente. 'Veel Amsterdammers hebben wortels op Sint Maarten, en past het daarom binnen het beleid om zogenaamde 'herkomstlanden' te helpen.'

Lees ook: Inzamelingsactie na orkaan: 'Make St. Maarten Great Again'

Niet alleen geld
Naast de financiële steun zal de gemeente ook met expertise helpen om het eiland op te bouwen. Zo kan er met kennis uit de stad worden gewerkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling, watermanagement, onderwijs, erfgoed en gezondheidszorg. 'Het Rijk heeft daarin nu de regie', zegt de gemeente.

Eerder werd er met de landelijke actiedag 13,3 miljoen euro opgehaald. Dit geld gaat naar het Rode Kruis en wordt gebruikt voor noodhulp. 'We hebben het geld gereserveerd en gaan nu goed kijken hoe we het op de juiste plek kunnen krijgen', laat de gemeente weten.