Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse Airbnb-panden zeer sporadisch gebruikt als pop-up-bordelen

21 september 2017, 23.07 uur · Aangepast 22 september 2017, 00.36 uur

De gemeente heeft vorig jaar tijdens controles in drie Airbnb-woningen bedrijfsmatige illegale prostitutie aangetroffen. Dat is stukken minder dan in Groot Brittannië, waar de politie wooneigenaren onlangs waarschuwde voor de groeiende problematiek.

In Engeland werden afgelopen zomer diverse arrestaties verricht, veelal betrof het vrouwen van Oost-Europese komaf. De Britse politie vermoedt dat de vrouwen het slachtoffer zijn van mensenhandel.

De gemeente zegt zich nog geen zorgen te maken en herkent de signalen van een opkomende trend in Amsterdam niet, blijkt uit antwoorden op vragen van PvdA-raadslid Dennis Boutkan. Bij een constatering is de eigenaar of verhuurder van het pand verantwoordelijk voor het faciliteren van illegale prostitutie.

Controles
Het controleren van woningen wordt gedaan naar aanleiding van seksadvertenties en internetsites die door een speciaal team van de politie worden geselecteerd. Die controles zijn gericht op mensenhandel. Daarnaast worden er vanuit de gemeente integrale controles georganiseerd, waarbij de focus ligt op bedrijfsmatige illegale prostitutie.