Start van hoofdcontent

Stad

nl

Met mondkapjes door de spits voor een groenere stad

22 september 2017, 13.26 uur · Aangepast 22 september 2017, 14.03 uur · Foto: Flickr.com / Umberto Brayj

Er zal vanmiddag een fietsdemonstratie plaatsvinden, om mensen bewust te maken van luchtvervuiling in de stad. Deelnemers zullen tijdens de tocht mondkapjes dragen en hun fiets versieren met bloemen en planten. Dit laatste om alvast wat schone lucht te verspreiden.

De Spitse Fietsdemonstratie begint bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein en eindigt op het Kleine Gartmanplantsoen. Het protest, waarbij de deelnemers demonstratief door de spits zullen fietsen, gaat om 17.00 van start. 

De actie wordt georganiseerd door Schone Lucht en Ruimte, een burgerinitatief dat wordt gesteund door verschillende organisaties, waaronder de Fietsersbond Amsterdam en wijkcentra De Pijp en D'Oude Stadt. De organisatie heeft verschillende doelen voor ogen. 

Gelieerd aan GroenLinks?
Zo willen zij snorscooters nu definitief van het fietspad, minder auto's in de binnenstad, een snelle bouw van fietsbruggen en sluiting van de kolencentrale Hemweg. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is de groene demonstratie geen toevalligheid.

De plannen van de organisatie sluiten aan bij de plannen van GroenLinks om de binnenstad van Amsterdam autovrij te maken.