Start van hoofdcontent
nl

Definitief geen woonwijk in tuinpark Amstelglorie: 'Eind aan onzekerheid'

25 september 2017, 18.18 uur

Stadstuinders die een tuin in volkstuinpark Amstelglorie bestieren, kunnen opgelucht ademhalen. De groene long tussen de A10, A2 en de Amstel hoeft geen plaats te maken voor een nieuwe woonwijk.

Dat maakte VVD-wethouder Eric van der Burg gisteren bekend tijdens een politiek debat in het clubgebouw aan de Jan Vroegopsingel. In het debat 'Groen of Groei?' stond de vraag centraal hoe een groeiende stad ook een groene stad kan blijven.

Lees ook: Tuinpark dreigt plaats te maken voor 'asfaltjungle'

Al na tien minuten kwam het hoge woord eruit: de gemeente haalt Amstelglorie uit de 'strategische reserve', benadrukte Van der Burg. Het komt er op neer dat de Stopera voor het plan Koers 2025 voldoende alternatieve locaties op het oog heeft om de komende jaren 50.000 woningen te laten verrijzen. 

'Zoeklocatie'
Het was Van der Burg zelf die het park anderhalf jaar geleden benoemde tot 'zoeklocatie' en deed hij een onderzoek naar de haalbaarheid van woningbouw in het gebied. Van definitieve plannen was nog geen sprake, maar de onrust onder tuinders, omwonenden groeide.

Binnen mum van tijd werden meer dan tienduizend handtekeningen verzameld, die vorig jaar zomer door een groep kinderen aan Van der Burg werden overhandigd. 

'Eind aan anderhalf jaar onzekerheid'
Verkiezingsretoriek of niet, stadstuinders zijn blij dat het besluit is teruggedraaid. 'Met de opmerkingen van Van der Burg komt een eind aan anderhalf jaar onzekerheid over het voortbestaan van Amstelglorie op langere termijn', schrijft het bestuur op haar website

Lees ook: Ruim tienduizend handtekeningen ingezameld voor behoud Amstelglorie

Dat de vierhonderd tuinen nu zijn gered, betekent niet dat de tuinders op hun lauweren kunnen rusten. 'Amstelglorie zal zich meer moeten inspannen om een openbaar park te worden, dat een functie heeft voor de omringende buurt', spoorde de wethouder de tuinders aan. 

Natuurschoon delen
Hoewel zo'n negen hectare van het park nu al openbaar toegankelijk is, peperden de aanwezige politici de tuinders in dat ze hun natuurschoon in de toekomst met meer en meer Amsterdammers zullen moeten delen. 

GroenLinks-raadlid Jorrit Nuijens: 'Jullie zullen jullie groen in toenemende mate moeten delen met de rest van de stad. Het is goed om er tijdig bij stil te staan hoe jullie daarop kunnen anticiperen.'