Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Openstellen Nuonweg gaat gemeente minimaal 5 miljoen kosten'

29 september 2017, 15.20 uur

De bewoners van IJburg kunnen straks weer zonder omrijden naar winkelcentrum Maxis in Muiden toe. De gemeenteraad van Diemen heeft besloten dat de industrieweg, straks ook weer open mag voor gewoon verkeer. De gemeente Amsterdam moet alleen wel opdraaien voor de verbouwing van de 'sluiproute' en die kosten worden geschat op minimaal vijf miljoen euro.

In een persbericht van de gemeente Diemen staat dat Amsterdam heeft toegezegd voor alle kosten van de openstelling op te draaien. Volgens een woordvoerder is de Overdiemerweg, beter bekend als de Nuonweg, nu alleen bedoeld voor industrieel verkeer. Voordat er gewoon verkeer over de weg kan, moeten er allerlei aanpassingen gedaan worden om de veiligheid van alle weggebruikers te kunnen garanderen. Zo moet er bijvoorbeeld een kruising aangelegd worden waar ook fietsers veilig kunnen oversteken.

Lees ook: IJburgers moeten vijftien kilometer om blijven rijden naar Maxis

Ook eventuele claims zijn voor rekening Amsterdam
Verder heeft Diemen de garantie gekregen dat ook 'eventuele planschadeclaims en claims voor onrechtmatige staatssteun door de gemeente Amsterdam worden betaald', zo schrijft de gemeente Diemen. Met deze toezeggingen was er voor de Diemense raad geen bezwaar meer tegen de openstelling.

De gemeente Amsterdam moet nog wel een verzoek doen bij Diemen. Zodra dat verzoek gedaan is wordt de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen in gang gezet. Daarna kan het nog twee jaar duren voordat de bewoners van IJburg ook weer gebruik kunnen maken van de weg.