Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ets uit 1967 voorspelde vliegende auto's: 'Een fantastisch tijdsbeeld'

2 oktober 2017, 18.29 uur · Aangepast 2 oktober 2017, 20.32 uur

Hoe ziet de stad er over vijftig jaar uit? Het is een vraag die de Ondernemingsvereniging van Amsterdam de laatste tijd druk bezighoudt. Aanleiding is een ets van vijftig jaar geleden die plotseling uit hun archieven opdook. Die voorspelde dat er inmiddels vliegende auto's zouden zijn en catamarans in de grachten zouden varen.

Naast deze futuristische ideeën, staan er op de ets uit 1967 ook beelden die wél dichtbij de werkelijkheid komen: 'We zien er onder andere elektrisch rijden opstaan. Dat is realiteit geworden. We zien ook aparte rijbanen voor elektrisch rijden op de ets. Dat is er helaas nog niet', vertelt bedrijfshistoricus Ronald van der Heijden.

Blauwdruk
Ondernemersvereniging ORAM Ondernemend Amsterdam heeft, ter ere van de vondst, een nieuwe blauwdruk gemaakt van hoe de stad er over 50 jaar uit kan zien. Helaas geen vliegende auto's dit keer. 'Het is natuurlijk een fantastisch tijdsbeeld. Maar wat je wel ziet is een enorme ruimte voor infrastructuur. Als je dat nu zou mogen kiezen, moet je niet meer willen', vindt directeur Kees Noorman.

Minder infrastructuur dus over 50 jaar. En daar hoort een plan bij dat voor sommigen bekend zal klinken. Noorman: 'In de binnenstad zul je vrijwel geen autobewegingen meer zien. Daar zijn wij van overtuigd. De binnenstad wordt dus in ieder geval autoluw.'

High tech OV
Daarnaast zullen in 2067 de gemeentegrenzen vervagen en zal iedereen met high tech openbaar vervoer naar de stad komen. Van der Heijden: 'Het feit dat je zoiets vindt überhaupt. We hebben het letterlijk achter een kast vandaan getrokken. Dat je daar naar wilt kijken en van wilt leren. Ik denk niet dat er veel organisaties zijn die dan na 50 jaar nog de ballen hebben om te zeggen nu gaan we kijken wat er van waar is gekomen.'