Start van hoofdcontent

Stad

nl

In memoriam: Frank Buis was altijd daar waar het gebeurde

4 oktober 2017, 19.43 uur · Aangepast 4 oktober 2017, 20.35 uur

Liquidaties, oplichters en het koningshuis. Hij legde het allemaal vast. De gisteren overleden cameraman Frank Buis was jarenlang een belangrijke leverancier van beeldmateriaal voor AT5 en andere media.

Zijn gezondheid ging de laatste jaren hard achteruit, waardoor hij gisteren besloot uit het leven te stappen. Voor hij ziek werd was hij overal waar het gebeurde.

Bekende beelden
In 2010 filmde Buis de dodenherdenking op de Dam. Op de beelden zien we Beatrix, Willem Alexander en Maxima die op de vlucht slaan voor wat later de Damschreeuwer zou gaan heten.

Zijn bekendste beeld was dat van Willem Holleeder in 2005, op een scooter in de PC Hooftstraat. Dit is jarenlang het enige bewegend beeld dat media van De Neus kunnen laten zien. 

Filmend wraak nemen
Het handelsmerk van Frank Buis was op de plek zijn waar het gebeurt. Dat is hij ook in 1997, als hij onterecht wordt gearresteerd bij de Eurotop. Hij droeg toen nog geen camera bij zich, maar hij raakte geïnspireerd door de amateurbeelden die zijn gemaakt van zijn arrestatie die hem uiteindelijk vrijpleitten. 

Hij wil vanaf dan filmend wraak nemen op de politie: 'Omdat het mij was overkomen, dacht ik: "Ik pak jullie nog wel terug," vertelt hij als hem wordt gevraagd waarom hij altijd met een camera rondloopt.

Lees ook: Cameraman en journalist Frank Buis (61) overleden

Criminelen, maar ook het koningshuis
Het wraak nemen lukt hem als hij agenten in burger die meedoen met een pro-palestina demonstratie vastlegt. Hiermee bracht hij de korpsleiding in verlegenheid. Het volgen van de politie brengt hem ook bij criminelen, zoals de in zijn auto geliquideerde Jan Femer op de Haarlemmerdijk. Hij is er ook bij als een Bulgaarse crimineel midden op de Dam wordt neergeschoten, en filmt in 2004 zelfs de schietpartij op het Frederiksplein.

Een minder gevaarlijk onderwerp, maar voor Buis net zo belangrijk, is het koningshuis. Veelvuldig draaide hij beeld van Maxima. Maar Buis richtte ook vaak zijn lens op Hollywoodsterren, aan wie hij steevast vroeg wat ze van zijn stad vonden als hij de kans kreeg. Voor Snoop Dogg was dat uiteraard coffeeshop Bull Dog. 

Blootgelegde schandalen
Hij was niet alleen daar waar het gebeurde, maar ook waar televisiemakers deden alsof er iets gebeurde. Beelden van Buis wezen uit dat BNN loog in een filmpje waarbij voorbijgangers een Burka-draagster niet willen helpen. Op de beelden is te horen hoe iemand van BNN naar voorbijgangers roept: 'Doorlopen alstublieft! Opnamen, sorry! ' 

Ook wist hij aan te tonen dat National Geographic criminaliteit in Amsterdam sterk had overdreven. Dat wist hij door zijn kennis van straatcriminaliteit. Een groot deel van zijn latere werk bestond namelijk uit het volgen van het zakkenrollersteam van de politie, waarmee hij een goede band opbouwde.

Laatste video
In het begin wilde hij de politie te kijk zetten met z'n camera, maar op het laatst zette hij zijn vroegere vijanden vooral in de schijnwerpers. Gisteravond werd er nog één laatste video gepubliceerd op zijn videokanaal, met beeld van Buis en de tekst: 'Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan.' De video eindigt met de woorden: 'Frankie goes to heaven.'