Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vluchtende graffitispuiter krijgt schok van 750 volt

9 oktober 2017, 10.49 uur · Aangepast 9 oktober 2017, 12.13 uur

In het televisieprogramma De Meldkamer waren gisteravond beelden te zien van de aanhouding van een bende die metrostellen bekladde in Nieuw-West. Een van de graffitispuiters moest naar het ziekenhuis.

Rond 3.00 's nachts zien medewerkers van het GVB op camerabeelden dat vier jonge mannen met graffiti de metro's onder handen nemen.  Zij waarschuwen de politie. Als de graffitispuiters de opgeroepen agenten zien, rennen ze over het spoor weg.

Agenten in een politiehelikopter zien ze in de bosjes tussen de Radarweg en de Basisweg liggen. Ze liggen vlakbij het metrospoor, wat het voor de politie lastig maakt om bij hen te komen. 'Je denkt dat het treinrails is, maar bij een metro is er nog een derde spoor', vertelt een agent. 'En zeker in het donker kun je je daar makkelijk aan stoten en een schok krijgen.'

Lees ook: GVB helemaal klaar met graffitispuiters: kosten opgelopen tot 770.000 euro

Laatste moment
De politie besluit de stroom van het metrospoor te laten halen en het treinverkeer, dat ook door dat gebied gaat, plat te leggen. Daarna lopen de agenten op het vijftal af. 'We zagen ze echt pas op het laatste moment. Ook al hadden we zaklampen, het was daar zo dichtbegroeid.'

Een van de graffitispuiters zegt dat hij gewond is. Hij blijkt een schok te hebben gehad van de derde rail van het metrospoor, waar 750 volt op staat. 'Hij is gewoon aanspreekbaar. Hij heeft wel een verwonding op zijn been en geeft aan dat het heel erg heet is', zegt een agent.

De man moet ook overgeven. Er komt een ambulance en hij moet uiteindelijk zelfs op de intensive care worden opgenomen. De graffitispuiter blijft daar enige tijd onder politiebegeleiding liggen.

Lees ook: GVB houdt internetgedrag graffitispuiters in de gaten

Geldboete en schadevergoeding
Het blijkt 40.000 euro te kosten om de graffiti van de metro's te laten verwijderen. De daders komen onder meer uit Engeland, Spanje en Zwitserland. Alle vijf mannen moeten een geldboete van duizend euro betalen en daarnaast samen een schadevergoeding van 25.000 euro aan het GVB.

Het GVB is jaarlijks zo'n acht ton kwijt aan dit soort bekladdingen. Alleen al in 2016 waren er bijna vierhonderd graffiti-incidenten. 

De Meldkamer is hier terug te kijken.