Amsterdamse criminelen wilden helikopter kapen voor bevrijding gedetineerde

De politie-actie onder leiding van de Amsterdamse politie waarbij vanmiddag in Limburg een man werd doodgeschoten, was gericht op enkele verdachten die van plan waren een helikopter te kapen en daarmee vervolgens een veroordeelde Amsterdamse crimineel uit de gevangenis in Roermond helpen te ontsnappen.

Dat maakte de politie zojuist bekend tijdens een persconferentie in het hoofdbureau aan de Elandsgracht. De politie kreeg onlangs signalen dat de gevangene een vluchtpoging zou beramen. Het gaat om een veroordeelde die vastzit voor betrokkenheid bij een liquidatie in de Amsterdamse onderwereld.  

Een arrestatieteam wist vanmiddag te voorkomen dat de verdachten in Limburg een helikopter konden kapen. Volgens de politie was het 'vermoedelijk de bedoeling' om met de helikopter de gedetineerde te bevrijden. 

Overleden
Wat volgde was een achtervolging waarbij hoge snelheden werden gehaald. Uiteindelijk werd in het Limburgse Roosteren één van de verdachten neergeschoten. Hij is later aan z'n verwondingen overleden. Daarnaast zijn er drie verdachten aangehouden. 

Tijdens de achtervolging gooide een van de verdachten een langwerpige tas weg, waarin later onderdelen van een automatisch vuurwapen bleken te zitten. Bovendien zijn er goederen aangetroffen die gebruikt konden worden bij de geplande ontsnapping van de gevangene in Roermond.  

Bekenden in liquidatiemilieu
Naast de doodgeschoten en de opgepakte verdachten is nog een onbekend aantal verdachten voortvluchtig. Ook zij zijn bij politie en justitie bekend vanwege hun betrokkenheid bij het Amsterdamse liquidatiemilieu. 

De politie doet op dit moment nog onderzoek, onder meer op de plek in Roosteren waar vanmiddag één van de verdachten werd neergeschoten. Ook het onderzoek naar de voortvluchtige verdachten is in volle gang. 

Voortvluchtige mannen
Eerder op dag werd via Burgernet opgeroepen om rond de Noord-Brabantse plaats Maarheeze uit te kijken naar twee of drie donkergeklede Noord-Afrikaanse mannen. De politie kan het niet bevestigen, maar regionale Limburgse media melden dat het om de voortvluchtige kapers gaat.