Start van hoofdcontent

Stad

nl

Abdi Nageeye loopt Nederlands record: 'Ik kan het niet geloven'

15 oktober 2017, 16.33 uur

Abdi Nageeye heeft zijn gewenste Nederlands record op de marathon binnen. De 28-jarige atleet zette in Amsterdam op de klassieke afstand van 42,195 kilometer de klok stil na 2.08,16. Hij verbeterde daarmee de tien jaar oude nationale toptijd van Kamiel Maase, die kwam in 2007, eveneens in de hoofdstad, na 2.08.21 over de finish. Nageeye, geboren in Somalië en opgegroeid in Den Helder, veroverde bovendien voor de tweede keer in zijn loopbaan de Nederlandse titel op de marathon. 'Nu eerst genieten', zei hij na afloop.

Vooraf was een persoonlijk record het doel van Nageeye. Dat stond op 2.09.34, dit voorjaar gelopen in de marathon van Rotterdam. Hij repte al wel over de recordtijd van Maase, maar dat was niet de eerste insteek. Dat kon ook later nog wel, al moest dat wel voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020 een feit zijn, schrijft NH Nieuws.

Zware omstandigheden
Hoewel het eigenlijk te warm en te vochtig was in Amsterdam liep het voortvarend. 'Ik heb niets van de warmte gemerkt. Ik was zo gefocust, zo geconcentreerd, dat ik er gewoon niet op gelet heb', zei Nageeye na afloop. Heel even leek er een hapering, na 25 kilometer, maar Nageeye herstelde zijn ritme en na 30 kilometer kwam hij door in 1.31.10 een gloorde er al een lage 2.08. Hij raapte achterblijvers op. 'Ik vroeg op het laatst aan een loper om even voor me te blijven lopen, omdat ik een record kon lopen. Dat deed hij gelukkig.' Nageeye kwam onder luid gejuich het Olympisch Stadion binnen en zag op de klok dat het ging lukken.

Vijf seconden
Uiteindelijk waren het maar vijf seconden die hij sneller was dan Maase in 2007, maar het geluk was groot. Nageeye nam uitgebreid de tijd om te knielen en het tartan van de atletiekbaan te kussen.

NH Nieuws