Start van hoofdcontent

112

nl

Politie houdt identiteit van helikopter-kapers strikt geheim

16 oktober 2017, 15.15 uur · Aangepast 16 oktober 2017, 15.29 uur

De politie wil nog steeds geen details kwijt over de mannen die betrokken waren bij de mislukte helikopter-ontsnapping vorige week. Ook niet over de door de politie doodgeschoten verdachte.

Een groep verdachten probeerde woensdag een helikopter te kapen. Daarmee waren ze van plan naar de gevangenis in Roermond te vliegen om met een touw topcrimineel Beanouf A. te bevrijden. Wat ze niet wisten was dat de politie al uitgebreid op de hoogte was van het plan en de criminelen stond op te wachten.

Lees ook: Reconstructie: Amsterdamse recherche wist alles van spectaculair ontsnappingsplan

De bevrijdingsactie mislukte nog voor de daders een helikopter konden kapen. Bij de actie werd één verdachte doodgeschoten door een arrestatieteam. Drie anderen werden aangehouden en een onbekend aantal verdachten wist te ontkomen.

Chaos
Dat de politie nog geen enkele uitspraak doet over de leeftijd of woonplaats van de dode en aangehouden verdachten, komt omdat de recherche de identiteiten strikt geheim wil houden. Niet alleen voor de buitenwereld, maar juist ook de verdachten zelf.

Lees ook: Verdachte deed kaappoging op Kempen Airport

Mogelijk hebben zij in alle chaos zelf niet meegekregen wie van hun kompanen is neergeschoten, aangehouden of ontkomen. De verdachten in het duister houden over verdere details, kan tijdens verhoor in het voordeel zijn van de recherche.

Benaouf A.
Het idee was om met de helikopter Benaouf A. te bevrijden. Benaouf is een hoofdrolspeler in de onderwereldoorlog tussen rivaliserende bendes, die voornamelijk bestaan uit jonge criminelen van Marokkaanse afkomst.

Lees ook: 'Telefoons gevonden in gevangeniscel Benaouf A.'

Benaouf zit een straf van 12 jaar cel uit voor betrokkenheid bij de moord op Najeb Bouhbouh in 2012. Zelf was hij het daadwerkelijke doelwit tijdens de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, datzelfde jaar. Hij wist toen aan de kogels te ontsnappen.

Lees ook: Inkijk in Benaoufs wereld: 'Vriend zonk mijn boot in Marokko, daar was ik niet boos om'

Het topstuk is na de mislukte ontsnappingspoging - per helikopter - overgebracht naar de zwaarbewaakte gevangenis van Vught.