Start van hoofdcontent

Stad

nl

Unieke winkels verdwijnen uit Utrechtsestraat: 'Verhuurders streven naar winstmaximalisatie'

16 oktober 2017, 21.09 uur · Aangepast 16 oktober 2017, 22.34 uur

De Utrechtsestraat dreigt haar unieke karakter kwijt te raken. Door stijgende prijzen kunnen sommige kleine zelfstandige ondernemers de huur niet meer opbrengen. Zij zoeken gedwongen hun heil ergens anders in de stad. Veel winkelpanden staan daardoor momenteel leeg. Alleen grote ketens lijken de hoge huren nog te kunnen betalen. 

Borden met 'te huur'. Ze bepalen steeds vaker het straatbeeld in de Utrechtsestraat. Een winkelstraat die, als een van de laatste in de stad, geprezen wordt om haar unieke aanbod van winkels. 'Het is een gevarieerd aanbod waarbij de kleine ondernemer zelf de zaak runt. We hebben een bakker en een slager. Kortom een fantastisch gebied', zegt John Schraven van de Ondernemersvereniging Utrechtsestraat.

Hoge huurprijzen
Maar aan die variatie lijkt een einde te komen doordat pandeigenaren de huurprijzen bij een nieuw contract, flink opschroeven. Op die eigenaren wordt een beroep gedaan. 'Er zijn natuurlijk ook een aantal ondernemers die zich daar niet aan houden. Zij streven naar huurmaximalisatie. En juist met die ondernemers willen wij het gesprek aangaan', zegt Schraven. Alex Esser runt Concerto Audio. Dan doe je een beroep op iemands goodwill', vult hij aan.

Esser is al tien jaar actief als ondernemer in de straat. Hij heeft de straat zien veranderen in de afgelopen jaren. 'Het is een straat waar heel veel huren omhoog schieten, maar anderzijds de ondernemers die de huren nauwelijks kunnen opbrengen. Als ik om me heen kijk - en ik ken heel veel ondernemers persoonlijk - zie ik er weinig die een goede boterham kunnen verdienen.' 

Hoog verloop
Het verloop van nieuwe huurders is ook een trend van de afgelopen jaren, ziet Esther van Dijk die een juwelierszaak runt. 'Winkels houden het soms nog geen jaar vol en dan komt er al wat nieuws. Of als iemand weg gaat strippen ze het pand en vragen ze de hoofdprijs. Nou dan krijg je een keten.

'Pandeigenaren moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om een goed winkelbestand te creëren en te behouden in dit gebied. Zij zullen hun huurprijs daarop moeten aanpassen', meent Schraven. 'Als het zo doorgaat ben ik weg', meent Esser al.