Start van hoofdcontent

112

nl

Branden in Westelijk Havengebied eerder regel dan uitzondering

16 oktober 2017, 22.34 uur · Aangepast 17 oktober 2017, 00.24 uur

Weer woedde er vanmiddag een brand in het Westelijk Havengebied. Ook dit keer werd een afvalverwerkingsbedrijf getroffen. Het is al vierde grote brand in het gebied dit jaar.

Twee keer was een brand in 2017 in het Westelijk Havengebied zo groot dat er een NL-alert moest worden verstuurd. De eerste was op 22 april aan de Westhavenweg. De brand brak midden op de dag uit in een bedrijfsverzamelgebouw. Een groep creatieve ondernemers deelden samen de loods. Decorstukken, kunstwerken, foto-materiaal en attributen gingen in vlammen op. 'Het is allemaal weg', zei Daniël de Jong twee dagen na de brand vol ongeloof. 'Je ziet ook de hitte van het vuur, gewoon destruction. Alles is weg. Het is helemaal met de grond gelijk gemaakt.'

Lees ook: Creatieve ondernemers gedupeerd door brand: 'M'n levenswerk is weg'

Ruim een maand later ging het weer mis. Op zaterdag 27 mei brak er brand uit bij afvalverwerkingsbedrijf Icova aan de Kajuitweg. Ook voor deze brand werd een NL-alert verstuurd. Brandresten kwamen tot in Tuindorp terecht. Water uit alleen de brandkranen bleek niet voldoende. Er werd 16.000 liter per minuut gepompt om te blussen. De enorme vuurzee was pas na 88 uur helemaal uit. 

Lees ook: Directeur Icova probeerde met man en macht te blussen: 'Een nachtmerrie'

Een zomer lang was het stil rond het Westelijk Havengebied. Maar op 3 september was het rond 16:00 uur weer raak. Dit keer werd afval- en recyclingbedrijf Paro aan de Siciliëweg getroffen door een grote brand. Het bedrijf zelf vond dat er sprake was van een beperkte brand. Rond middernacht was het vuur uit.

Transportbanden
Met nog de brand van de dag ervoor vers in het geheugen ging het op 4 september opnieuw fout. Bij OBA bulkterminal ontstond in een van de transportbanden een brand die snel onder controle was. De rookwolken waren ook dit keer weer goed zichtbaar in de stad.

Kringloopwinkel
Twee weken later gingen de alarmbellen weer af. Op 17 september, even voor middernacht, kwamen er weer bij de brandweer verontrustende berichten binnen van een mogelijke brand in het Westelijk Havengebied. Al snel bleken de berichten waar te zijn. Het magazijn van kringloopwinkel Rataplan aan de Generatorstraat ging in vlammen op. Eigenaar Jan Koersen vertelde: 'De schade is aanzienlijk, we kunnen voorlopig niet werken.'

Lees ook: Groot deel kringloopwinkel Westpoort in de as gelegd: 'Ziet er heel slecht uit'

Vandaag was het weer raak bij een afvalverwerkingsbedrijf in het Westelijke Havengebied. Bij AEB aan de Australiëhavenweg brak rond 15:45 uur een grote brand uit in een loods. De brandweer had uren nodig om het vuur te bestrijden. Brandweerlieden moesten delen van de loods slopen om bij de laatste vuurhaarden terecht te komen.

Kazerne
Op dit moment moet de brandweer bij een brandmelding in het Westelijk Havengebied nog komen aanrijden van de kazernes aan de Haarlemmerweg of de Ookmeerweg. Daar gaat eind volgend jaar of begin 2019 verandering in komen. Er komt in het gebied een eigen brandweerkazerne.