Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Fractievoorzitters vanavond bijeen voor benoeming waarnemend burgemeester

17 oktober 2017, 09.55 uur · Aangepast 17 oktober 2017, 12.57 uur

De fractievoorzitters van de verschillende partijen in de gemeenteraad komen vanavond samen in Haarlem. Bij commissaris van de koning Johan Remkes wordt er gesproken over een waarnemend burgemeester na het overlijden van Eberhard van der Laan.

De waarnemend burgemeester zou zeker tot de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 moeten aanblijven, valt te lezen in de Telegraaf. Jozias van Aartsen (oud-burgemeester Den Haag), Gerdi Verbeet (oud-Tweede Kamervoorzitter), Fred de Graaf (oud-Eerste Kamervoorzitter) en Wouter Bos (oud-leider PvdA) zouden kanshebbers zijn volgens de krant.

Blijft Ollongren in Amsterdam?
Loco-burgemeester Kajsa Ollongren neemt op dit moment de taken waar van burgemeester Van der Laan, of zij die taken blijft vervullen is dus nog onduidelijk. De roep uit Den Haag klinkt al enige tijd. Ollongren was daar jarenlang de rechterhand van premier Mark Rutte. Haar naam doet de ronde voor een functie als minister in kabinet Rutte-III.

Johan Remkes wil in overleg met de fractievoorzitters, uiteindelijk benoemt hij op een later moment de waarnemend burgemeester.