Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jarig Repair Café redt elektrische apparaten van de prullenbak

19 oktober 2017, 12.19 uur · Aangepast 19 oktober 2017, 18.24 uur

Het fenomeen Repair Café bestaat deze week acht jaar. AT5's KoopKracht snorde een kapot koffiezetapparaat op en nam een kijkje.

Amsterdammers maakten in oktober 2009 voor het eerst kennis met een Repair Café. Het idee is simpel; mensen nemen kapotte koffiezetapparaten, wasmachines en stofzuigers mee en deze worden, indien mogelijk, gratis gerepareerd. Repair Café’s zijn bijeenkomsten waar deskundige vrijwilligers een blik werpen op je defecte apparaat.

Gered van de vuilnisbak
In Amsterdam zijn vandaag de dag negentien Repair Café’s te vinden. Wereldwijd zijn dit er nog veel meer. 1.400 maar liefst, verspreid over 33 landen. Tijdens elke bijeenkomst wordt ongeveer 50% van de meegebrachte spullen gered van de vuilnisbak.

E-waste: groot probleem
Afval van elektrische en elektronische apparatuur, zoals computers, televisietoestellen, koelkasten en mobiele telefoons is één van de snelst groeiende afvalstromen in de EU. In 2020 verwacht de Europese Commissie dat er twaalf miljoen ton elektronisch afval te verwerken is. Dat komt neer op een rij van ongeveer 5.750 kilometer volle vrachtwagens. 

Repair Café's bieden een oplossing voor een deel van dit probleem. AT5's KoopKracht nam er een kijkje.

KoopKracht wordt gemaakt in samenwerking met de Consumentenbond.