Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aantal uitkeringen afgelopen maand sterk gedaald

19 oktober 2017, 13.11 uur · Aangepast 19 oktober 2017, 20.47 uur

Het aantal uitkeringen in de regio Amsterdam is afgelopen maand weer gedaald. Het totaal aantal lag eind september op 25.448. Dat is 3,3 procent lager dan in augustus.

In heel Nederland was de daling van het aantal lopende uitkeringen 3,1 procent. Daarmee doet Amsterdam het dus iets 'beter' procentueel gezien. Op jaarbasis daalde het aantal uitkeringen in Amsterdam met 12,7 procent. Dit blijkt uit cijfers van het UWV.

Het UWV schrijft de daling van het aantal uitkeringen toe aan de groei van werkgelegenheid in de regio. In 2018 neemt het aantal werknemersbanen toe met 3 procent tot bijna 950.000, zo is de verwachting. Dit is vooral te danken aan de dienstverlenende sectoren als ICT, zakelijke dienstverlening en vervoer. In Amsterdam zijn deze sectoren sterker vertegenwoordigd.

Lees ook: Werkloze man wil 1,3 miljoen van het UWV

Opvallend is dat er in de financiële sector sprake is van krimp. Het is gelijk de enige sector waar dat het geval is. Binnen de sector is er wel weer veel vraag naar ICT'ers en accountants. 

Lees ook: Werkloze Amsterdammers aan het werk bij Primark

Als je nog een baan zoekt maak je binnen de regio Amsterdam het meeste kans als docent wiskunde, systeemanalist, natuurkundige, scheikundige, businesscontroller of registeraccountant. 

Ondanks dat het over het algemeen beter gaat met de werkgelegenheid, vallen laagopgeleiden en niet-westerse migranten nog het vaakst buiten de boot. Ook arbeidsbeperkten en 50-plussers die al langdurig werkloos zijn hebben het lastig tijdens de zoektocht naar een baan. Die vier groepen lopen het risico blijvend buitenspel te staan op de arbeidsmarkt.