Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man (24) 2,5 jaar de cel in na zware mishandeling De Ruijterkade

19 oktober 2017, 16.33 uur · Foto: Politie

Een 24-jarige man moet dertig maanden de cel in en een schadevergoeding van 8000 euro betalen voor het zwaar mishandelen van twee mannen op de De Ruijterkade. Eén van de twee mannen liep zwaar letsel op aan zijn hoofd.

De mishandeling vond plaats op 16 oktober vorig jaar. Zonder aanleiding zocht de dader de confrontatie op met zijn slachtoffers, twee mannen van in de 50. Samen met twee andere daders begon de man het duo op de pont naar het Centraal Station al te sarren. Eenmaal aan wal bracht de dader de twee op hun scooter ten val.

Daarna begon hij de twee, samen met de andere daders, te slaan en te trappen. Toen één van de slachtoffers al buiten bewustzijn op de grond lag, gingen ze door. De veroordeelde dader heeft zelfs een flying kick uitgedeeld aan het bewusteloze slachtoffer.

Lees ook: Opnieuw man aangehouden voor mishandeling homostel bij pont achter CS

Het geweld werd eerder aangeduid als homogerelateerd. Daar is volgens de rechter echter geen bewijs voor. Een getuige zou iemand 'homootje, homootje' hebben horen roepen, maar de daders konden zich dat niet herinneren. 

Lees ook: Homoseksuele mannen ernstig mishandelt bij pont, slachtoffer in gezicht getrapt

Na afloop van de mishandeling liep het ene slachtoffer een schedelbreuk op en een bloeding in de hersenen. Het andere slachtoffer was niet zwaargewond, maar heeft nog altijd last van de psychische gevolgen van de aanval. Ook op getuigen, die de mishandeling wisten te stoppen, heeft het een diepe indruk achter gelaten, zegt de rechtbank.

De dader is ook schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging tegen twee Engelse toeristen in de Warmoestraat in januari van dit jaar.