Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Deelfietsen week langer in de stad, oBike vraagt uitstel

19 oktober 2017, 19.57 uur · Aangepast 20 oktober 2017, 14.18 uur

De deelfietsen blijven nog tot zeker volgende week donderdag in de stad staan. oBike heeft om een week uitstel gevraagd omdat ze de fietsen niet allemaal voor morgen van straat krijgen gehaald.

In eerste instantie had de gemeente morgen als uiterlijke deadline gesteld om de fietsen van straat te halen. 'Aan die oproep hebben ze ook gehoor gegeven. De afgelopen week reden de bedrijven de stad rond om de fietsen op te halen. Omdat nog niet alle fietsen weg zijn, is deze termijn op verzoek van één partij met een week verlengd tot volgende week donderdag', aldus een woordvoerder van de gemeente. 

Dit uitstel is nodig omdat de fietsen met auto's uit de stad moeten worden verwijderd. En dit gaat, met name in het centrum, erg langzaam. 'We merken dat we erg veel vast komen te staan onze bus, dit levert heel veel vertraging op', stelt een zegsman van oBike. 'Daar zit natuurlijk een cynisch stukje ironie in. We wilden Amsterdammers juist uit de auto en op de fiets krijgen. Nu merken we maar weer eens hoe hard dat nodig is.'

Handhavingsactie
Volgende week moet negentig procent van de nu nog resterende fietsen verwijderd zijn. Fietsen die lastig te vinden zijn worden uiterlijk 3 november verwijderd. Daarna wordt er alsnog gehandhaafd. 'Wij hebben vooralsnog de voorkeur dat de bedrijven zelf de fietsen weghalen. Een grootschalige handhavingsactie is dan niet meer nodig', aldus de gemeente. 

Lees ook: Regels ontbreken voor deelfietsbedrijven: 'Het is het Wilde Westen'

Het verbod op de deelfietsen blijft van kracht tot er vervangend beleid is. De uitgangspunten hiervan zijn vermoedelijk eind dit jaar klaar. De inspraak en definitieve vaststelling zal begin volgend jaar plaatsvinden.